Северна Корея планира да изстреля сателит, което ще е нарушение на други основни резолюции на ООН, след ядрените тестове този месец.

Международната морска организация съобщава, че е получила предупреждение от Северна Корея, че планира да започне сателитно наблюдение на Земята между 8 и 25 февруари, съобщава Агенция „Франс прес”.

Датите, на които се предполага, че ще стартира наблюдението, съвпадат с рождения ден на покойния лидер Ким Чен Ир, бащата на настоящия лидер Ким Чен Ун. Рожденият ден е на 16 февруари.

САЩ, Южна Корея и Япония заплашиха КНДР с последствия заради изстреляния сателит

САЩ, Южна Корея и Япония заплашиха КНДР с последствия заради изстреляния сателит

Това би било нарушение на други основни резолюции на ООН

Въпреки че Пхенян настоява, че космическата програма на страната е с чисто научен характер, САЩ и съюзниците им смятат, че такива действия целят развиване на междуконтинентална балистична ракета, способна да удари континенталната част на САЩ.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да използва всякакви технологии за балистични ракети, наложени са и санкции след последното изстрелване на ракета през декември 2012 г.

Ако въпросният сателит бъде изстрелян, това ще бъде "удар" в лицето на международната общност, която се бори да намери единен отговор за ядрения тест на Северна Корея на 6 януари.