Северна Корея заплаши да използва ядрени оръжия, за да "потопи" Япония и да превърне САЩ в "пепел и мрак" заради подкрепата за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и санкциите заради нейния последен ядрен опит, съобщава "Ройтерс".

Никакви ядрени оръжия в Южна Корея, категоричен президентът

Никакви ядрени оръжия в Южна Корея, категоричен президентът

Не съм съгласен, че Южна Корея трябва да създаде собствени ядрени оръжия

Корейският азиатско-тихоокеански комитет за мир на Пхенян, който се занимава с външните отношения и пропаганда на Северна Корея, също така призова за разтурянето на Съвета за сигурност, когото комитетът нарече "инструмент на злото", съставен от "подкупени" страни, които действат по заповед на САЩ.

"Четирите острова на архипелага трябва да бъдат потопени в морето от ядрената бомба на Чучхе. Япония повече не трябва да съществува близо до нас", се изтъква в изявление на комитета.

Русия посредничи: Северна Корея е заинтересована от пряк диалог със САЩ

Русия посредничи: Северна Корея е заинтересована от пряк диалог със САЩ

Тръмп обаче нямал достатъчно политическа воля

Чучхе е официалната идеология на Северна Корея, която е смесица между марксизъм и екстремна форма на национализъм, проповядвана от основателя на комунистическата държава Ким Ир Сен, дядото на настоящия вожд Ким Чен-ун.

Напрежението в региона значително се засили, след като Пхенян извърши шестия си и най-мощен ядрен опит на 3 септември.

Съветът за сигурност, който е съставен от 15 страни, единодушно гласува проекторезолюция на САЩ за нов кръг от санкции в понеделник в отговор на ядрения опит, като беше забранен износът на текстил от Северна Корея, както и ограничаване на доставките на горива.

Северна Корея реагира на последните действия на Съвета за сигурност, които бяха подкрепени дори от Китай и Русия, които имат право на вето, повтаряйки заплахите си да разрушат САЩ, Япония и Южна Корея.

"Нека да превърнем континенталната част на САЩ в пепел и мрак. Нека дадем израз на гнева си, като мобилизираме всички средства за отмъщение, които бяха подготвени досега", се подчертава още в изявлението.

Южна Корея засякла радиоактивен газ след ядрения опит на Северна Корея

Южна Корея засякла радиоактивен газ след ядрения опит на Северна Корея

Следи от радиоактивния газ ксенон-133