Висш американски военноморски командир настоя за "чувство за спешност" във връзка с ядрената и ракетната програма на Северна Корея, подчертавайки, че те заплашват дори съюзниците на Пхенян - Китай и Русия, съобщава "Франс прес".

Адмирал Хари Харис, който ръководи Тихоокенското командване на американските ВМС, говори по време на посещение в Япония, след като последното изпитание на балистична ракета от страна на Северна Корея допълнително повиши тревогата за темповете на развитието на оръжията.

Президентът на Южна Корея: Има голяма вероятност за конфликт със Северна Корея

Президентът на Южна Корея: Има голяма вероятност за конфликт със Северна Корея

Напрежението все повече се засилва

"Всяко изпитание, което той (Ким Чен-ун) прави, това е успех, защото приближава Северна Корея с една стъпка по-близо да достигне която и да е точка по света с ядрена ракета", предупредил адмиралът.

"Трябва да допусна, че твърденията на Ким Чен-ун са истина, защото знам, че неговите стремежи със сигурност са... Това трябва да ни даде на всички чувство на неотложност да се справим с този проблем сега", добавил той.

САЩ обявиха, че ракетата се е приземила близо до територията на Русия, но Москва по-късно изтъкна, че тя е паднала в океана на около 500 км встрани и не представлявала заплаха.

Обаче Харис подчертал, че Китай и Русия, които традиционно подкрепят Северна Корея, повече не могат да гледат по-друг начин на проблема.

"Опасното поведение на Северна Корея не е просто заплаха за Корейския полуостров... то е заплаха за Китай, заплаха за Русия", изтъкна Харис пред академичен форум в Токио.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ракетният тест бил опасен, но предупреди срещу опитите за "сплашване" на Пхенян.

Путин защити Северна Корея от САЩ, но я смъмри за ядрените и ракетните тестове

Путин защити Северна Корея от САЩ, но я смъмри за ядрените и ракетните тестове

"Насилствените сваляния на режими и нахлуванията в други страни провокират надпревара в областта на въоръжаването"