Северна Корея пусна нова песен, възхваляваща лидера Ким Чен Ун като "приятелски баща" и "велик лидер". Ход, който изглежда е част от пропаганден стремеж за укрепване на позицията му в страната.

Видеоклипът към песента бе излъчен по контролираната от държавата корейска централна телевизия в сряда. В него участват севернокорейци с различен произход, от деца до войници и медицински персонал.

Reuters отбелязва няколко реплики от песента като: "Да пеем, Ким Чен Ун, великият лидер" и "Нека се похвалим с Ким Чен Ун, приятелски настроен баща".

Изпълнение на живо на песента, придружено от оркестър и гледано от Ким, също беше излъчено по държавната телевизия като част от церемония за отбелязване на завършването на изграждането на 10 000 нови жилища.

Семейната династия Ким, която управлява Северна Корея от основаването й след Втората световна война, се опитва да засили хватката си върху властта, като изгражда култове към личността около себе си.

Пускането на оптимистичната песен, озаглавена "Friendly Father", идва в момент, когато държавните медии на Северна Корея наскоро промениха името, което използват за официален празник, което предизвика спекулации, че този ход е част от усилията за укрепване на позицията на Ким.

Вместо да наричат годишния официален празник в чест на рождението на основателя на страната Ким Ир Сен "Ден на слънцето", държавните медии започнаха да го наричат най-вече по-неутралния "априлски празник".

Подобни промени може да са част от усилията на Ким да стъпи на краката си, без да разчита на своите предшественици, заяви служител от Министерството на обединението на Южна Корея.

Севернокорейската телевизия цензурира дънките на британски водещ

Севернокорейската телевизия цензурира дънките на британски водещ

Джинсите се смятат за символ на западния империализъм