Северна Корея ще продължи да прокарва своята ядрена и балистична ракетна програма напук на САЩ и техните съюзници. Това е обявил посланикът на Пхенян в ООН пред „Ройтерс”, подчертавайки, че сега било налице състояние на „полувойна” на разделения Корейски полуостров.

Посланикът на Северна Корея в ООН в Женева осъди големите съвместни военни учения между САЩ и Южна Корея, които се провеждат в момента, които според него имали за цел „обезглавяване на върховното ръководство на КНДР”.

Северна Корея проведе четвърти ядрен тест през януари и изстреля ракета с далечен обсег през февруари. Южнокорейската армия обяви днес, че Северна Корея е изстреляла ракета в морето край източните си брегове.

Ако САЩ продължат, тогава ние трябва да вземем контрамерки. Така че ние трябва да се развиваме, и трябва да постигнем по-сериозно възпиране, ядрено възпиране”, коментирал пратеникът, който е също посланик на Северна Корея в Конференцията по разоръжаването.

Американският президент Барак Обама се присъедини към южнокорейския президент Парк Гън-хе и японския премиер Шиндзо Абе в обещанието да бъде засилен натиска върху КНДР в отговор на неговите скорошни ядрени и ракетни изпитания. Тримата държавни ръководители са повторили ангажимента на своите страни към взаимната отбрана на трите страни и предупредиха, че могат да предприемат по-нататъшни стъпки за противодействие на заплахите от Пхенян.

Китайският президент Си Цзинпин също в четвъртък призова за диалог за разрешаването на „опасното положение” на Корейския полуостров по време на среща с южнокорейския президент във Вашингтон.

Така че, запитан дали неговата изолирана страна е усетила натиск от своя съюзник Китай и други сили, човекът на КНДР отговорил: „Ние продължаваме по нашия собствен начин. Ние не водим диалог и обсъждания по този въпрос.”

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция в началото на март, разширяваща санкциите на ООН, целящи да ударят финансово Северна Корея заради програмите за ядрени и ракетни изпитания.

Ние сме срещу тази резолюция също така, защото тя не е честна и справедлива. В този момент, защото това сега е наистина война... Ние сме заети да се справяме с това положение на полувойна на полуострова сега”, изтъкнал посланикът на КНДР в ООН.