Северна Македония експулсира още трима руски дипломати, съобщава "Франс прес".

Страната предприема подобен ход за трети път от началото на руската инвазия в Украйна.

На 12 септември посланикът на Руската федерация в Скопие Сергей Баздникин е бил уведомен, че трима негови колеги са обявени за персона нон грата и трябва да напуснат страната.

"Подобно решение е взето след постъпила информация от компетентни институции за предприемане на действия срещу Виенската конвенция за дипломатическите отношения", уточняват от македонското външно министерство.

Според изданието "Алмакос" става въпрос за политическите съветници И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов.

РСМ гони петима руски дипломати заради България

РСМ гони петима руски дипломати заради България

Буяр Османи увери, че има доверие на премиера Кирил Петков

Отделно македонски медии съобщиха преди дни, че председателят на руското подворие в София архим. Васиан (Змеев) е получил забрана за влизане в РСМ.

Според сайта "Религия.мк" неофициално Змеев координира цялата политика на МПЦ-ОА по отношение на нейната църковна дипломация през последната година, което е довело до застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалията на МПЦ-ОА.

Македонските медии информират и че през последната година председателят на руското подворие в София пътува всеки месец до Скопие. В края на юни той посети и Кумановско-Осоговския митрополит Григорий за Петровден, придружен от руския посланик в РСМ.

Две седмици по-рано президентът на РСМ Стево Пендаровски съобщи, че службите по безопасност са получили информация от партньорски служби, че членове на Св. Синод на МПЦ работят в полза на руските тайни служби. Той обаче не назова конкретни имена.

В тази връзка вчера съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов попита как македонските служби са установили, че руският свещеник, който е предстоятел на Руската църква в София, е руски шпионин и са го изгонили, а българските служби не са установили нищо. Атанасов разкритикува и обществените медии, които имат кореспонденти в Скопие, но въпреки това не са разнищили тази история.

През декември миналата година волоколамският митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московстката патриаршия, бе на визита у нас.

На 6 декември той участва в тържествена литургия в Руската църква в София, което предизвика и демонстрация от страна на граждани.

И ГЕРБ разбраха, че руският митрополит Антоний е у нас

И ГЕРБ разбраха, че руският митрополит Антоний е у нас

ГЕРБ се противопоставиха на посещението на митрополит Антоний

Малката балканска държава е експулсирала руски дипломати и в два предишни случая от началото на войната в Украйна.

През март тази година петима руски дипломати бяха изгонени, а месец по-късно на още шестима беше наредено да напуснат страната.

През март 2020 г. бившата югославска република стана най-новият член на НАТО, като понастоящем се стреми към членство и в Европейския съюз.

След като руските сили нахлуха в Украйна в края на февруари 2022 г., Северна Македония последва примера на ЕС и наложи санкции на Москва, като официални лица в Скопие определиха Русия като "враждебна държава".