От трибуната Даниел Митов в декларация от името на ПГ изрази опасение, че църквата може да се използва за политически цели. Осъждаме агресивната руска политика срещу православни страни като Молдова, Грузия и Украйна, подчерта той. Църквата не може да се превръща в апологет на руската политика, според герберите.

ГЕРБ моли Българската православна църква да не се поддава на чужди провокации. Именно нашата църква можела да оцени колко трудни са усилията на един народ да има самостоятелна църква. Ние се молим за бърз край на войната и мир между човеците, изтъкна Даниел Митов.

Припомняме, че волоколамския митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московстката патриаршия, е на визита у нас от 5 декември. Като на 6 декември участва в тържествена литургия в Руската църква в София, което предизвика и демонстрация от страна на граждани.

Визитата му предизвика сериозен отзвук именно поради политическите си измерения, като от "Демократична България" видяха застрашаване на националната сигурност и възможност за натиск за признаване на църквата в Скопие, затова и поискаха службите да проверят как митрополитът е влязъл у нас при санкционен режим спрямо Русия.

Сакскобургготски застана за снимка с митрополит Антоний и Митрофанова

Сакскобургготски застана за снимка с митрополит Антоний и Митрофанова

Изпратил е благопожелания до главата на Руската църква патриарх Кирил