От парламентарната група на "Демократична България" видяха в идването на волоколамския митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московската патриаршия, застрашаване на националната сигурност и натиск за признаване на църквата в Скопие. Специална декларация срещу посещението на Волоколамския митрополит Антоний, който е председател на външния отдел на Руската църква, изчете от парламентарната трибуна Кремена Кунева от "Демократична България".

Тя посочи, че Антоний е дошъл без покана от Българската православна църка, което е нарушение на църковната независимост. Патриарх Неофит отказал среща, но видинският митрополит Даниил и ловешкият Гавриил са изявили желание да се срещнат с него.

"Визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието, оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца, се компрометира и България. Той идва да притиска БПЦ да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието определено от Сръбската църква през май 2022. Това би означавало признаване на противоканонично издадения от Сръбската църква "томос" по отношение на църквата в Република Северна Македония. Според каноните на православната църква Вселенската патриаршия е единствената, която има право да издава томос за автокефалия на която и да е друга православна църква", напомни Кунева.

От ДБ видяха в идването на Антоний нарушаване на националната сигурност и настояха "ДАНС да предприеме всички необходими мерки". Освен това от формацията искат да бъде наложена ограничителна мярка за недопускането на митрополит Антоний на територията на България, вземайки предвид обстоятелството, че заради войната в Украйна Русия включи България в списъка с неприятелските държави.

Митрофанова се жалва от акции на "украинци" у нас

Митрофанова се жалва от акции на "украинци" у нас

Посланикът признава, че известна "опасност" витае във въздуха