Правителството на Северна Македония се споразумя за пакет от 350 млн. евро за компенсиране на икономическите последици от енергийната криза през зимата, като помогне на компаниите да запазят ликвидността си, а на уязвимите групи - да поддържат основни жизнени стандарти, обобщи "Ройтерс".

"Приехме нов пакет от мерки за справяне с енергийната и ценовата криза на стойност над 350 млн. евро, за които се очаква икономическото въздействие да бъде още по-голямо", заяви министър-председателят Димитър Ковачевски.

През март правителството одобри мерки на стойност 400 млн. евро, за да помогне на гражданите и предприятията да издържат на въздействието на войната в Украйна върху икономиката.

Ковачевски заяви, че компаниите ще бъдат освободени от плащането на данък добавена стойност за вноса на газ и електроенергия и ще продължат да получават изгодни заеми за проекти за енергийна ефективност.

Субсидиите в размер на 80% от цената на електроенергията за домакинствата ще продължат да се прилагат до края на годината. Пенсиите ще се увеличат с 6,8% за 330 000 пенсионери, както и вноските за уязвимите групи, каза Ковачевски.

Правителството ще подкрепи повишаването на заплатите в някои части на публичния и частния сектор и ще осигури допълнителни средства за земеделските производители, каза той.

Инфлацията в Северна Македония през август е с 16,8% по-висока от предходната година, като средната инфлация за периода януари-август е 11,6%, според държавната статистическа служба.

През септември Министерството на финансите емитира поименни облигации на стойност 250 млн. евро на международните капиталови пазари с изгоден лихвен процент от 3,75%.