Хакери, работещи за правителствата на Русия и Северна Корея, са ударили повече от половин дузина организации, участващи в лечението на COVID-19 и изследвания на ваксини по целия свят, съобщиха от технологичния гигант Microsoft, цитирани от "Ройтерс".

Софтуерната компания уточни, че руска хакерска група, често наричана "Fancy Bear", заедно с двама севернокорейски хакери, наречени от Microsoft "Цинк" и "Церий", са замесени в неотдавнашни опити за проникване в мрежите на седем фармацевтични компании и изследователи на ваксини в Канада, Франция, Индия, Южна Корея и САЩ.

Microsoft допълва, че повечето от целите са били организации, които са в процес на тестване на ваксини срещу COVID-19. Повечето опити за проникване не са били успешни, но неуточнен брой са били успешни.

Малко други подробности са предоставени от Microsoft. От компанията са отказали да посочат имената на ударените организации, да кажат кои от тях са били засегнати или да предоставят точен график или описание на опитите за проникване.

Руското посолство във Вашингтон, което многократно оспорва твърденията за руско участие в дигитален шпионаж, е заявило в имейл, че към предишните му отричания "нищо не можем да добавим".

Представителят на Северна Корея в ООН не е отговорил на съобщенията с искане за коментар. По-рано Пхенян отрече да е извършвал хакерски операции в чужбина.

Твърденията за кибершпионаж идват, след като световните сили се съревновават зад кулисите в надпреварата за производство на ваксина срещу новия коронавирус.

Те също така подчертават как Microsoft настоява за нов набор от глобални правила, забраняващи цифровите прониквания, удрящи доставчиците на здравни услуги.