Проведеното вчера във Виена заседание на контактната група за статута на Косово демонстрира общото желание процесът по определяне на статута на областта трябва да остане в рамките на ООН и под контрола на Съвета за Безопасност.

Това е заявил източник, близък до преговорите, за РИА Новости. По-късно бе съобщено, че е създадено „тройка" за преговорите за Косово, в състава на която влизат представители на ЕС, САЩ и Русия.

В контактната група за Косово до този момент участват високопоставени дипломати от САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Германия и Русия.

Разбирането, че преговорите трябва да продължат, принадлежи не само на Русия, но и на останалите партньори. Вчерашната среща на контактната група се е фокусирала конкретно върху формата на бъдещите преговори и техните параметри. Източникът допълва, че разговори не са били водени върху плана на Марти Ахтисаари и върху последния проект за резолюция, който беше снет от разглеждане в СС на ООН заради отказа на Русия.
Всички участници са изразили твърдото убеждение, че преговорите между Белград и Прищина трябва да продължат.

Германия счита за успех постигнатата договореност за създаването на „тройка" за Косово, в която влизат ЕС, Русия и САЩ. Това е заявил официалният представител на федералното правителство Томас Щег.
Ние съжаляваме, че до този момент не ни се отдаде да достигнем до съгласие по статута на областта, казва Щег. Той посочва, че тепърва предстои да се определят персонално участниците в създадената тройка, която в течение на предвидените 120 дни са длъжни на изработят нова формула за предоставяне на независимост на Косово, която да устройва е двете страни.

Германия се стреми към стабилност на Балканите и в неспокойната провинция Косово, затова и занапред ще работим за достигане на траен мир в този регион", подчертава Томас Щег.