Либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам не участва в днешната среща на Арабската лига в Египет, въпреки че страната му разпространи меморандум с призив към лигата да скъса икономическите и дипломатическите отношения с България, съобщава израелският електронен сайт haaretz.com.

Призивът за скъсване на отношенията дойде след решението на България да помилва шестимата медици, осъдени на смърт в Либия за заразяването на над 400 либийски деца с вируса на СПИН, допълва изданието.
В изявлението след срещата искането на Либия не е коментирано.

Първите дипломати на страните от Арабската лига трябваше да обсъдят днес усилията за събиране на подкрепа за арабска инициатива за мир в Близкия изток.

Министрите на външните работи на 22 страни-членки трябваше да оформят и своя отговор на призива на американския президент Джордж Буш за провеждане по-късно тази година на Международна мирна конференция за Близкия изток.

Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса докладва за резултата от усилията на организацията през последните два месеца за прокарване на т.нар. арабска мирна инициатива, която предлага на Израел мир с всички арабски държави, ако се изтегли от териториите, окупирани през шестдневната война от 1967 г. и позволи създаването на палестинска държава.

Египетският външен министър Ахмед Абулгейт и йорданският му колега Абдул Хатиб посетиха Израел миналата седмица, за да представят официално инициативата. При завръщането си в Египет Абулгейт изрази предположение, че и други арабски страни могат да се включат в бъдещите контакти с Тел Авив.

В изявлението от днешната среща e подчертано, че мирът не може да бъде постигат, преди Израел да се изтегли напълно от арабските територии, реши въпроса с палестинските бежанци и позволи създаването на независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим.