Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на визита в Белград потвърди идеята за създаване на Европейската геополитическа общност - неформален клуб на страните-кандидатки за членство в ЕС. Според него тя би помогнала на страните, които искат да се присъединят към ЕС, защото ще улесни процеса на тяхното присъединяване, пише македонското електронно издание "360 степени". Мишел предложи създаването на тази общност, след като идеята бе обявена предварително от френския президент Еманюел Макрон.

На съвместна пресконференция със с Шарл Мишел в Белград сръбският президент Александър Вучич каза, че няма нищо против идеята за формиране на Европейска геополитическа общност и не вижда никаква теория на конспирацията в нея.

Според изявление на Белград, създаването на такава нова платформа ще даде възможност за обмен на мнения на най-високо ниво, което ще увеличи "взаимното политическо разбиране" на държавите.

"Напълно подкрепям идеята за ускоряване на процеса на присъединяване към ЕС и увеличаване на неговата ефективност. В страните кандидатки трябваше да се усетят осезаеми ползи. "Европейската геополитическа общност би ни позволила да се срещаме редовно на най-високо ниво, да обменяме идеи за общи интереси, да се координираме," каза Шарл Мишел

Според него е важно незабавно да се създаде политически формат, който ще даде възможност за съвместна ангажираност към предизвикателствата. Той подчерта, че това не е идея, предложена от Брюксел за забавяне на нещо, а напротив, идея за засилване на сътрудничеството и координацията между членки на ЕС и страните кандидатки.

Подобно изявление за новия политически формат, направи и френският президент Еманюел Макрон по време на приема на президента на Молдова Мая Санду пред Елисейския дворец, като каза, че такъв формат няма да е алтернатива, а допълнение към процеса на присъединяване към Съюза.

"Тази общност не е алтернатива на процеса на присъединяване, а допълнение, което, независимо от него, позволява по-силно структуриране на политическите, енергийните и инвестиционните отношения с няколко държави, които го желаят".

Шарл Мишел предлага сформиране на група на страни кандидати за ЕС

Шарл Мишел предлага сформиране на група на страни кандидати за ЕС

Идеята за Европейска геополитическа общност ще бъде обсъдена през лятото