Председателят на Европейския съвет Доналд Туск защити използването на огради с бодлива тел срещу мигрантите, посочвайки, че осигуряването на външните граници на Шенгенското пространство, включително строги проверки по границите, било „предварително условие” за разрешаването на бежанската криза, съобщава „Франс прес”.  

"Съжалявам, но това е реалността", обяви Туск. Словения, която е поставила бодлива тел по границата си с Хърватия и ограничава до 580 души на ден броя на мигрантите, които могат да преминат на нейна територия, "е най-добрият пример, че един общ европейски план може да функционира", смята той.

"Убеден съм, че връщане към Шенген е предварително условие за европейско решение на кризата с мигрантите", коментира Туск при посещение в бежански лагер в Добова в Словения, близо до границата с Хърватия.

Председателят на Европейския съвет е на обиколка на Балканите, в рамките на която утре ще посети Турция преди срещата на върха ЕС-Турция, посветена на кризата с мигрантите, насрочена за 7 март. ЕС договори план за действие с Турция, предвиждащ на страната да бъде предоставена помощ за бежанците в размер на 3 млрд. евро в замяна на възпиране на мигрантските потоци към Европа.

Туск каза, че Европейският съюз не бива да оставя Македония сама в трудната ситуация с мигрантите и трябва да ѝ окаже помощ в тази криза, която е "изпитание за единството и предизвиква напрежение в ЕС и региона". Той подчерта, че държавите членки трябва да се мобилизират за решаване на хуманитарната криза в Гърция и другите балкански страни, да засилят защитата на външните граници на ЕС и да повишат функционалността на приемните центрове за бежанци в Гърция.