Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Рафаел Гроси, пътува до украинската атомна електроцентрала Запорожка (ЗАЕЦ) следващата седмица.

Това съобщават от МААЕ. 

Целта му е да оцени от първа ръка сериозната ситуация на ядрена безопасност и сигурност в съоръжението и да подчертае спешната необходимост от защитават го по време на продължаващия военен конфликт в страната.

Безопасността на Запорожката АЕЦ все още тревожи МААЕ

Безопасността на Запорожката АЕЦ все още тревожи МААЕ

Последният резервен електропровод. повреден преди три седмици, остава в ремонт

Това ще бъде вторият път, когато генералният директор Гроси пресича фронтовата линия, за да достигне до най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Това е и първият път, откакто той установи постоянно присъствие на експерти от МААЕ на площадката в Южна Украйна на 1 септември миналата година.

"Реших да пътувам отново до Запорожката атомна електроцентрала, за да видя лично как се е развила ситуацията от септември и да говоря с тези, които експлоатират съоръжението в тези безпрецедентни и много трудни обстоятелства. Оставам решен да продължа да правя всичко по силите си, за да помогна за намаляване на риска от ядрена авария по време на трагичната война в Украйна", каза генералният директор Гроси.

"Въпреки нашето присъствие на площадката вече седем месеца, ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала все още е несигурна. Опасностите за ядрената безопасност и сигурността са твърде очевидни, както и необходимостта да се действа сега, за да се предотврати авария с потенциални радиологични последици за здравето и околната среда за хората в Украйна и извън нея. Затова продължавам да работя по предложение за защита на завода", каза той.

Генералният директор Гроси каза, че пътуването му до Украйна също има за цел да гарантира, че редовната ротация на експертите на МААЕ до и от обекта се поддържа и подобрява след много трудните обстоятелства, пред които са изправени експертите по време на предишната ротация през февруари, която беше забавена с почти месец.

Шефът на МААЕ отново призова за изграждане на зона за безопасност около Запорожката АЕЦ

Шефът на МААЕ отново призова за изграждане на зона за безопасност около Запорожката АЕЦ

Рафел Гроси бе категоричен, че трябва да се действа бързо

Той ще бъде придружен от нова група от експерти на МААЕ, седмият такъв екип, присъстващ на обекта, откакто беше създадена Мисията на МААЕ за подкрепа и помощ в Запорожие.

Припомняме, че дни по-рано Гроси изрази загриженост, че последният резервен електропровод в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), повреден преди три седмици, остава в ремонт.

По думите му, това отново подчертава нестабилността на ядрената безопасност и сигурност в най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Според Гроси за три седмици ЯЕЦ е получавала външно електричество само от един останал основен външен електропровод 750 kV.