Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пришпори Германия да отделя повече средства за военни нужди, докосвайки болно място в германската политика, което също така доведе до влошаване на отношенията със САЩ, съобщава "Франс прес".

"За мен е от решаващо значение, че САЩ и Германия се съгласиха, че ние трябва да инвестираме повече в нашата сигурност", коментира бившият министър-председател на Норвегия пред германския бизнес ежедневник "Ханделсблат".

Увеличаването на бюджетите за отбрана "не е заради това САЩ да бъдат направени щастливи", продължи той. "То е за сигурността на Европа. Европа е много по-близо до кризите и заплахите от САЩ, по-близо до Русия, по-близо до Сирия и Ирак", допълни той.

Отдавна тлеещият скандал във връзка с харчовете по отношение на НАТО избухна открито с избирането на американския президент Доналд Тръмп, който се оплаква, че съюзниците се възползват от американската защита.

Държавните ръководители на страните членки на алианса през 2014 г. се споразумяха за увеличаването на военните разходи до 2 процента от брутния вътрешен продукт в рамките на десетилетие.

Само пет страни - САЩ, Великобритания, Гърция, Полша и Естония - понастоящем изпълняват целта, докато Германия харчи само от 1,2 процента от БВП.

Най-голямата икономика на Европа беше подложена специално на критики от Вашингтон, като Тръмп заяви, че дългогодишният съюзник дължи на САЩ и НАТО "огромни суми пари" за десетилетията, в които тя е била защитена от Америка.

Опитвайки се да успокои скандала между САЩ и Германия, Столтенберг приветства увеличението с повече от 8 процента на бюджета на Бундесвера, германските въоръжени сили, през тази година, както и "съобщението, че разходите ще бъдат увеличени допълнително".

"Ние не очакваме Германия да постигне целта за една или две години", продължи шефът на НАТО, въпреки че отбеляза, че Румъния ще постигне целта от 2% през тази година, последвана от Латвия и Литва през 2018 г.