Американският военен министър Аштън Картър пристигна в турската столица Анкара за разговори с държавните ръководители на Турция, която е решаващ, но и чувствителен съюзник в борбата срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), отбелязва "Франс прес".

Шефът на Пентагона трябва да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм, както и с военния министър Фикри Ъшък.

Вашингтон е притеснен от напрежението между Турция и Ирак, след като дългоочакваната битка за отвоюването на втория по големина иракски град Мосул от ДАЕШ навлиза в решителна фаза.

Турция, която се притеснява, че офанзивата към Мосул може да засили влиянието на кюрдите, които са настроени против Анкара, изтъква, че не може да стои в периферията, но пък Багдад е твърдо против участието на турски войски.

САЩ искат Турция да се въздържа от военни операции в Ирак, без да ѝ е дадена зелена светлина от Багдад, опасявайки се, че войната на думи може да застраши крехката договореност да се държат съперничещите си сектантски и етнически милиции извън Мосул.

Зачитането на суверенитета на Ирак е "важен принцип", коментира Картър пред журналисти в самолета си на път за Турция.

Висш представител на Пентагона изтъкна, че Вашингтон призовавал и двете страни да "успокоят реториката".

"Ние говорихме зад кулисите, за да убедим иракчаните и турците да стигнат до разбирането за това как да се придвижат към Мосул и за турското присъствие в Ирак", уточнил представителят на Пентагона, който пожелал да остане анонимен.

Посещението на Картър идва, след като турски бойни самолети извършиха смъртоносни удари по подкрепяни от САЩ милиции в Северна Сирия, включително сирийските кюрдски бойци.

От турската армия посочиха вчера, че при въздушните нападения са убили убити между 160 и 200 екстремисти от кюрдските Отряди за защита на народа, групировка, разглеждана от Анкара като терористична, докато Вашингтон ги смятат за ефективна сила в борбата срещу ДАЕШ.

Картър отказал да коментира темата с турските удари срещу кюрдските сили в Сирия.