Шефът на СЗО спря маларията и светът очаква от него да победи и коронавируса. Светът обхванат от пандемия, нетърпеливо наблюдава изказванията му. На всеки два до три дни ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Адхеном Гебрейсус събира журналисти в офиса на организацията в Женева. Това, което той казва, влияе на котировките на акциите, стабилността на правителствата и на съня на милиони хора.

Гебрейсус с готовност обобщава и дава прогнози. Той съветва министри, критикува и възхвалява държавите и призовава за отговорност на човечеството. Неговите собствени впечатления - засега е разочарован, пише ТАСС.

Д-р Тедрос и смъртта

Изненадващо е, че най-важният лекар на планетата Тедрос Гебрейсус е човек без медицинско образование. Нариат го доктор Тедрос от уважение към докторантурата му във Великобритания. Гебрейсус, който е роден през 1965 г. в Етиопия, учи биология в университета в Асмара, работи в Министерството на здравеопазването и продължава образованието си на Запад, получавайки престижна стипендия. До 35-годишна възраст той е придобил репутация на известен учен, специализирал в екзотични заболявания. През 2000 г. е удостоен с наградата като млад изследовател на годината от Американското дружество за тропическа медицина.

Изборът му на професия и житейски път е повлиян от детска травма: загубата на четиригодишен брат, починал от болест, която никой не успява да диагностицира. Докато учи в университета, бъдещият ръководител на СЗО стига до заключението, че смъртта е настъпила от обикновената морбили и е потресен от това откритие. От гледна точка на Гебрейсус, смъртта от лечимо заболяване е груба несправедливост - не от рак - и само защото няма достатъчно пари за борба с болестта.

"Не съм приел това. Все още не го приемам", казва Гебрейсус, който нарича себе си привърженик на универсалното здравно осигуряване. "Всички пътища трябва да водят до задължително здравно осигуряване. И няма да имам покой, докато не постигнем тази цел." Ръководителят на СЗО си спомня как след смъртта на брат си се чуди какво трябва да се случи, за да може човечеството да се обедини, и разбира отговора: появата на враг, който би заплашил всички. Такъв враг вече има, но това не е коронавирус, или по-скоро, не само той. Говорим за безразличие - за "стигматизацията на болните, хората се отвръщат от тях", обяснява ръководителят на СЗО.

Укротител на епидемии

Гебрейсус се завръща в Етиопия след войната между родината си и съседна Еритрея през 2000 година. Скоро започва кариерно изкачване: през 2001 г. е назначен за министър на здравеопазването на граничната провинция Тиграй, пострадала от военни действия. На дневен ред в региона, разрушен от войната, е възстановяването на болници и клиники. Гебрейсус успешно решава този проблем чрез наемане на нов персонал: той бързо увеличава медицинския персонал с 50%. В същото време се бори срещу менингит, СПИН и не на последно място - морбили, който уби брат му. Успехът на Гебрейсус като организатор на здравеопазване е без всяко съмнение и цяла Етиопия гледа към Тиграй.

През 2005 г. той получава портфолиото на министъра на здравеопазването на страната и влиза в кабинета на харизматичния, но авторитарен Мелес Зенауи. В това правителство биологът е единственият без военен опит, който не е свързан с Революционния демократичен фронт, който пое властта през 1991 година. Той е инструктиран да възстанови здравеопазването на страната по модела на провинция Тиграй. Резултатът е впечатляващ: бързо набиране на медицински персонал и успех в борбата с епидемиите: броят на жертвите на малария е намален със 75%, детската смъртност - с 2/3, случаите на HIV инфекция - с 90%.

Главен лекар

В началото на 2010 г. е поставена основата за международната кариера на Гебрейсус. Революционно-демократичният фронт, който се нуждае от безупречно лице му поверява нов пост - министъра на външните работи. В тази позиция отговорностите на Гебрейсус включват преговори с Китай, най-големият инвеститор в местната икономика. Друга задача е взаимодействието с международни НПО, които имаха претенции към Етиопия. Режимът, за който работи биологът, е един от най-малко демократичните, дори по африкански стандарти. Когато Гебрейсус е министър, Етиопия е обвинена в покриване на последствията от епидемия от холера. Дали ръководителят на СЗО е отговорен за това остава неясно, той самият напълно отхвърля всички твърдения.

Но връзките с Пекин, осигурени на министерския пост, бързо му позволяват да увеличи международната си тежест. През 2017 г. Световната здравна организация е в криза: нейната председател Маргарет Чан е обвинена в неадекватна реакция на огнището на свински грип, а след това и на ебола. На следващите избори Гебрейсус заема нейното място, въпреки че изборът не е без проблеми, петиция от change.org не иска неговата кандидатура, а твърденията за прикриване на епидемия от холера се допълват от нови - финансови злоупотреби.

Въпреки факта, че репутацията на Гебрейсус вече не е толкова съвършена, колкото преди, международната медицинска общност все още доверява СЗО точно на него. Програмата на кандидата се радва на успех: съсредоточава се върху изкореняването на лечимите заболявания и подновяване на лидерството чрез насърчаване на жени. След като поема поста, Гебрейсус държи на думата си: от осемте ръководители, назначени от него, седем са жени.

Една от тях е рускинята Тереза ​​Касаева. Номинацията на Касаева за поста директор на програмата за туберкулоза на СЗО е една от повратните точки в кариерата на Гебрейсус, тъй като това решение провокира неговите противници да го обвиняват, че е свързан с незападно ориентирани страни. "Политико" се присъедини към кампанията срещу ръководителя на СЗО: Назначаването на Касаева се разглежда като укрепване на Кремъл в световното здравеопазване. Критикува се и ситуацията с лечението на туберкулоза в Русия. Експертите на изданието настояват, че надзорът на борбата срещу болестта в световен мащаб трябва да бъде поверен на друга държава.

Кръгът около Гебрейсус отхвърля всички твърдения, в основата на кадровата политика на СЗО е политическата коректност: колкото повече жени и представители на незападни страни ще получат позиции в организацията, толкова повече ще отговаря на международния й статус. Дискусиите за това рискуваха да се задълбочат, но след това избухна епидемия, не коронавирус, а ебола.

Първото избухване на фатална болест се случи преди избирането на Гебрейсус за поста ръководител на СЗО през 2014 г. Три години по-късно тя се повтори. И през 2018-2019 г. - трети път. Районът, завладян от бедствието, е сравнително познат на Гебрейсус - това е Африка, държавата Конго. Ръководителят на СЗО съсредоточава координацията на международните усилия: той лично посещава заразено Конго 12 пъти за две години и половина. Гебрейсус призовава да се помогне на Африка, но постига само смесени резултати. Проблемите на Африка не са интересни за богатите страни, тъй като на пръв поглед те не представляват заплаха за тях.

В края на 2019 и началото на 2020 г. усилията на Гебрейсус са насочени към коронавируса, който се превърна в глобална епидемия. Този път, за разлика от Ебола в Африка, целият свят гледа към ръководителя на СЗО със затаен дъх.