Русия и някои други държави ще се опитат да се намесят в предстоящите избори за Конгреса на САЩ по-късно през 2018 г. Това обяви директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Майк Помпео в интервю за телевизия CBS.

По думите му, Русия от десетилетия се намесва в изборния процес в САЩ.

"Оставам разтревожен не само от опитите на Русия, но и от тези на други страни. Ние имаме много врагове, които искат да подкопаят западната демокрация", коментира шефът на ЦРУ.

Той отбеляза, че ЦРУ работи, за да гарантира, че изборите през 2018 г. ще бъдат "сигурни и демократични".

"Ще се противопоставим на Русия и други държави, които възнамеряват да повлияят на резултатите от изборите", зарече се Помпео.

Тръмп: Тайният сговор с Русия е пълна измислица

Тръмп: Тайният сговор с Русия е пълна измислица

Доказва се, че сговорът с Русия е бил пълна измама

По-късно през годината ще се проведат избори за целия състав на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), както и за част от местата в Сената (горната камара на Конгреса).

Успоредно с това ще се проведат избори за редица губернатори на щати и за местни парламенти в няколко щата.

В Конгреса на САЩ тече разследване на руската намеса в президентските избори през 2016 г., в които победа удържа кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп, като съмненията са, че Русия е действала в негова полза и в ущърб на основната му съперничка Хилари Клинтън. В началото на 2017 г. американските специални служби публикуваха доклад, в който се изтъква, че Русия се е опитала да повлияе на случващото се в САЩ. Руските власти нееднократно са отхвърляли тези обвинения.