Директорът на американското ЦРУ Уилям Бърнс тайно се е срещнал с главатаря на талибаните Абдул Гани Барадар в Кабул вчера, съобщава "Вашингтон пост".

Междувременно западните сили на летището в Кабул работят усилено и днес за извеждането на хората от Афганистан преди крайния срок 31 август, докато президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск да преговаря за повече време за извеждането по въздух на хиляди блокирани хора.

Талибаните в Афганистан - наследници на проекта на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Талибаните в Афганистан - наследници на проекта на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Талибаните се чувстват много силни, победили натовски армии

Масов хаос, прекъснат от спорадично насилие, обхвана летището в Кабул, като западни войници и афганистански охранители отблъскват отчаяни тълпи, напиращи да избягат след превземането на афганистанската столица от талибаните на 15 август.

Страни, които евакуираха около 50 000 души през последните 10 дни, се опитват да спазят уговорения по-рано с талибаните краен срок за изтегляне на чуждестранните сили, каза дипломат от НАТО пред "Ройтерс".

"Всеки член на чуждестранните сили работи с темпове на война, за да спази крайния срок", отбеляза дипломатът, който отказал да бъде идентифициран.

Съвет от 12 талибани ще управлява Афганистан

Съвет от 12 талибани ще управлява Афганистан

Нови мерки в Кабул

Ръководителите на страните членки на Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ - ще се срещнат виртуално по-късно днес, за да обсъдят кризата.

Байдън, който каза, че американските войски може да останат след крайния срок, предупреди, че евакуацията ще бъде "трудна и болезнена" и много може все още да се обърка.

Конгресменът от Демократическата партия на САЩ Адам Шиф, председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), заяви пред репортери след брифинг за Афганистан на представители на разузнаването, че не вярва, че евакуацията може да приключи през оставащите осем дни.

САЩ няма да имат формални отношения с талибаните

САЩ няма да имат формални отношения с талибаните

Позиция на Белия дом

"Мисля, че е възможно, но смятам, че е много малко вероятно предвид броя на американците, които все още трябва да бъдат евакуирани", подчерта Шиф.

Представител на талибаните отсече вчера, че удължаването на срока няма да бъде предоставено, въпреки че той каза, че чуждестранните сили не са го търсили. Вашингтон посочи, че преговорите продължават.

Британският премиер Борис Джонсън заяви преди срещата на Г-7: "Ще помоля нашите приятели и съюзници да застанат до афганистанския народ и да засилят подкрепата за бежанците и хуманитарната помощ."

Талибаните предупредиха за последствия след 31 август, ако има още чужди войски в Кабул

Талибаните предупредиха за последствия след 31 август, ако има още чужди войски в Кабул

Шахин за бягащите афганистанци: Това е икономическа миграция, правата са като в Британия, но жените са с хиджаб

"Талибаните ще бъдат съдени по делата им, а не по думите им", написа той в "Туитър".

Британският министър на отбраната Бен Уолъс коментира пред Sky News, че се съмнявал, че ще има удължаване "не само поради казаното от талибаните, но и ако погледнете публичните изявления на президента Байдън, мисля, че е малко вероятно".