САЩ поддържат контакти с афганистанското движение "Талибан" по редица въпроси, но не се говори за доверие или официални отношения, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс на брифинг в понеделник.

"Ние не вярваме по никакъв начин на талибаните, няма и въпрос на доверие. Става въпрос за нашите интереси и интересите на афганистанския народ и ние комуникираме с талибаните по тези въпроси. Не искаме от тях разрешение и не установявайте с тях никакви официални отношения, ние просто правим всичко възможно да улесним евакуацията ", каза той.

Прайс каза, че талибаните знаят, че "всяко възпрепятстване на евакуацията на американски граждани ... ще бъде последвано от строг отговор".

Талибаните обявиха, че са си върнали три северни области, завзети от съпротивата

Талибаните обявиха, че са си върнали три северни области, завзети от съпротивата

Твърдят, че долината Пандшир е обкъжена, но не искат война с муджехидините на Ахмад Масуд

По-рано в понеделник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви на брифинг в Белия дом, че администрацията на САЩ е в постоянен контакт с талибаните по политически въпроси и въпроси на сигурността.

"Ние поддържаме контакти с талибаните всеки ден по политически канали и в областта на сигурността. Не мога да дам подробности за тези дискусии, но те обхващат широк кръг въпроси", каза той.

"Обсъждаме с талибаните всички аспекти на това, което касае Кабул - какво се случва на летището, как да осигурим пътуване до летището за американци и граждани на други страни", каза Съливан.

В същото време, според него, американският президент Джо Байдън все още не обмисля възможността за комуникация с лидерите на талибаните.