Американските военни с три хеликоптера доставиха 169 американци до летището "Хамид Карзай" в Кабул, които бяха извън въздушното пристанище и поискаха евакуация от Афганистан. Това съобщи пред "Ройтерс" говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Според него гореспоменатите лица са били в хотел, разположен на 200 метра от летището. Решението за използване на хеликоптери е взето в четвъртък поради факта, че посочената група не можела самостоятелно да стигне до летището.

Преди това Джон Кърби каза на брифинг, че американските войски, разположени на летището в афганистанската столица, временно са напуснали неговата територия, за да придружят сънародници, които искат да напуснат средноазиатската страна.

Предлагат помощ на САЩ за евакуацията от Кабул

Предлагат помощ на САЩ за евакуацията от Кабул

Таджикистан, Узбекистан и Казахстан протягат ръка

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви в сряда, че американските войски не могат да съберат голям брой сънародници извън летището на Кабул.

Бойци от движението талибани на 15 август влязоха в Кабул без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над столицата. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че напуска страната, за да предотврати кръвопролития.

Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех заяви, че в отсъствието на държавния глава той става временно изпълняващ длъжността на държавата според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните. Западните държави евакуират своите граждани и служители от посолствата си.