Около две дузини американски дипломати, работещи в Афганистан, предупредиха през юли държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че талибаните могат да поемат властта в Кабул малко след изтеглянето на чуждестранни войски, пише в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници.

Според тях тези дипломати в телеграми описват подробно успехите на талибаните и изброяват териториите, които са завзели, а също така препоръчват засилване на подготовката за евакуацията на цивилни от Афганистан.

Те също така призоваха Държавния департамент да започне събирането на данни за афганистански преводачи и други афганистански граждани, които са сътрудничили на американските сили в Афганистан и на тази основа могат да получат имигрантски визи за напускане на страната. Те също така призоваха Държавния департамент да започне евакуация на Афганистан не по-късно от 1 август 2021 г.

Бивш шеф на ЦРУ предупреди, че Афганистан ще стане център за терористи

Бивш шеф на ЦРУ предупреди, че Афганистан ще стане център за терористи

Дейвид Петреъс: Бъдещите антитерористични операции ще бъдат много трудни без големи функциониращи бази в страната

Според "Уолстрийт джърнъл" 23 дипломати са подписали телеграмата и тя е получена от Блинкен и директора по планиране на Държавния департамент Салман Ахмад.

Американският президент Джо Байдън заяви в Белия дом на 20 август, че решенията за евакуацията на хора от Афганистан и прекратяването на американското военно присъствие там, той е взел сам въз основа на "консенсусното мнение" на своята администрация.

Посолството на САЩ на 12 август призова съгражданите си да напуснат спешно Афганистан, когато талибаните бързо превземат провинциите. На 15 август талибаните влязоха в Кабул. Вашингтон изпрати няколко хиляди войници в Кабул, за да организира евакуацията на американци, други чужденци и афганистанците, които бяха изложени на риск от преследване, за да им помогне.

Медиите съобщиха, че Вашингтон не очаква толкова бърз падане на властта в Афганистан и недееспособност на правителствената армия. Според в. "Ню Йорк таймс" няма такива прогнози в докладите на разузнаването до президента.

Комисията по външни отношения на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ покани Блинкен да говори и за евакуационната мисия. Членът на Камарата на представителите Майкъл Маккол каза, че би искал да получи свидетелства за тези дипломати и за други предупреждения за ситуацията в Афганистан, които е получила американската администрация.

"В продължение на месеци нашите колеги от двете страни призоваха администрацията на Байдън да евакуира много от нашите афганистански партньори възможно най-скоро, преди талибаните да ги намерят и убият. Те са пренебрегнали тези обаждания, включително и на собствените си хора, разположени в Кабул, и техните предупреждения за това как тежката ситуация наистина беше.

Бившият шеф на Пентагона: Тръмп не искаше САЩ да напусka Афганистан, сделката беше трик

Бившият шеф на Пентагона: Тръмп не искаше САЩ да напусka Афганистан, сделката беше трик

Крис Милър: Говорене за пълно изтегляне бе просто игра за натиск и на талибани, и на Гани

Членовете на комисията по външни работи трябва да получат задълбочен брифинг по тези доклади, както и по други предупреждения, които президентът Байдън и държавният секретар Блинкен може да са получили.