Германия и САЩ се договориха да си сътрудничат във връзка със ситуацията в Афганистан, съобщи Дойче веле. Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Джо Байдън са обсъдили темата в телефонен разговор.

"Канцлерът и президентът се споразумяха да продължат тясното сътрудничество, включително между бундесвера и американските сили, ангажирани със сигурността на летището в Кабул", заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберт).

Двамата лидери са единодушни, че от Афганистан трябва да бъдат евакуирани колкото е възможно повече хора, нуждаещи се от защита. Меркел е подчертала, че за Берлин е важно да гарантира сигурността на възможно най-голям брой афганистанци, които са сътрудничили с германската страна.

Афганистан призова съседите си за хуманитарен коридор за бягащите от талибаните

Афганистан призова съседите си за хуманитарен коридор за бягащите от талибаните

Постоянният представител на Афганистан в ООН Хулам Исакзай

След смяната на властта в Афганистан и влошаването на обстановката по отношение на сигурността Меркел се опитва да координира на европейско ниво усилията по евакуацията от Кабул.

Тя разговаря по телефона е с президентите на Узбекистан и Пакистан и с емира на Катар.

"При тези телефонни разговори федералният канцлер потвърди изискването към талибаните за отказ от насилие, спазване на човешките права и осигуряване възможност за свободно напускане на Афганистан за всички които желаят да го направят", посочва Зайберт.

Лидерът на талибаните взема върховната власт, Афганистан няма да бъде демокрация

Лидерът на талибаните взема върховната власт, Афганистан няма да бъде демокрация

За правата на жените ще се произнесат духовниците…

Ситуацията в Афганистан предизвика безпокойство в международната общност.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че свикна извънредно заседание на външните министри от Алианса на 20 август. Центърът на НАТО в Афганистан продължава да функционира.

Ситуацията в Афганистан се обсъжда усилено и в европейските институции - в Европейската комисия, както и в Европейския парламент, и във формат външни министри.

Британският премиер Борис Джонсън от своя страна заяви готовност да домакинства на виртуална среща на лидерите на Г-7, която основно да обсъди влошаващото се положение в арабската страна.

Темата беше обсъдена и от Съвета за сигурност на ООН.

Талибаните стреляха срещу участници в протест, има жертви

Талибаните стреляха срещу участници в протест, има жертви

Опитали се да издигнат на площада националния флаг...