Британският премиер Борис Джонсън иска да бъде домакин на виртуална среща на лидерите на Г -7 през следващите дни, която основно да обсъди влошаващата се ситуация в Афганистан. Това  съобщиха от кабинета му в понеделник, докато правителството засили усилията за евакуация на граждани от Кабул, предаде "Ройтерс".

Джонсън е съобщил намерението си на френския президент Еманюел Макрон и двамата лидери са се съгласиха, че Великобритания и Франция трябва да работят заедно в Съвета за сигурност на ООН, включително по евентуална съвместна резолюция.

Западните правителства обсъждат как да се справят със ситуацията в Кабул, след като талибаните завзеха столицата на Афганистан. Великобритания, която първоначално беше ангажирала 600 военни да евакуират британски граждани и бивш британски персонал, скоро ще има 900 войници в Кабул. Допълнителен персонал ще бъде разположен в региона и ще може бързо да се премести в Афганистан, ако е необходимо, са съобщили от Министерството на отбраната.

Афганистан призова съседите си за хуманитарен коридор за бягащите от талибаните

Афганистан призова съседите си за хуманитарен коридор за бягащите от талибаните

Постоянният представител на Афганистан в ООН Хулам Исакзай

Британският външен министър Доминик Рааб също така заяви пред репортери в понеделник, че правителството може да наложи санкции и да задържи помощта за Афганистан, ако е необходимо, в зависимост от поведението на талибаните.