"По-голямата част от британските граждани в Афганистан ще бъдат върнати във Великобритания през следващите няколко дни, Това съобщи британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Sky News. Ще бъдат засилени и усилията за приемане на афганистанци, които са подпомагали военната операция през последните 20 години, каза още той.

Премиерът говори след като председателства спешна среща на Комитета за справяне с кризисни ситуации "Кобра" днес следобед по повод на влошаващата се ситуация със сигурността в Афганистан.

По повод на критиките за изтеглянето на чуждестранни войски от Афганистан точно сега, Джонсън заяви, че това е много трудна ситуация, но защити хода. Обединеното кралство може да бъде изключително гордо с това, което е направено в Афганистан през последните 20 години", каза той.

15 западни посолства и НАТО в Афганистан настояват талибаните да спрат огъня

15 западни посолства и НАТО в Афганистан настояват талибаните да спрат огъня

"Този Курбан байрам талибаните трябва да сложат оръжията си завинаги"

Правителството обяви в четвъртък, че ще изпрати 600 британски войници в Афганистан, за да помогне за евакуацията на британците. Това ще направят и САЩ.

Джонсън също така отхвърли критиките, че жертвите на британските сили през последните две десетилетия са били напразни. "Не мисля, че беше напразно. Ако погледнете назад към случилото се през последните 20 години, имаше огромни усилия за справяне с конкретен проблем, който всеки ще си спомни след 11 септември", каза той. Това беше успешно. В много голяма степен заплахата от Ал Кайда по улиците на нашата столица, около Обединеното кралство, по целия Запад беше значително намалена. Вярвам, че беше правилно, струваше си и това, което трябва да направим сега, е да не обърнем гръб на Афганистан."

Много държави вече започнаха евакуация на служителите си от Кабул.

НАТО обяви, че не признава талибаните, ако превземат страната със сила.