Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел отбеляза, че ЕС е готов да започне диалог с новите власти на Афганистан с цел предотвратяване на хуманитарни и миграционни кризи, съобщават "Райтерс", "Евронюз" и ТАСС. 

Борел заяви във вторник, че блокът ще трябва да общува с талибаните, тъй като групата "спечели войната" в Афганистан.

Борел заяви, че смята, че "дори талибаните бяха изненадани" от това колко бързо успяха да завземат властта. Той също така подчерта, че всяко бъдещо сътрудничество ще зависи от приобщаването на новото правителство и "зачитането на основните права".

Байдън: Войната в Афганистан вече не е наша, страната да се пребори с талибаните
Обновена

Байдън: Войната в Афганистан вече не е наша, страната да се пребори с талибаните

Защити решението си за изтегляне, въпреки яростните критики

Борел коментира, че макар борбата срещу Ал Кайда в Афганистан да е успешна, процесът на изграждане на нация се провали, въпреки огромното количество ресурси, насочени към страната. Борел говори след конференция с министрите на външните работи на ЕС.

"И основните заключения на тази среща бяха, че първата цел, приоритет, е да се осигури евакуацията в най-добрите условия за сигурност на европейските граждани, които все още присъстват в страната, а също и на афганистанските граждани, които са работили с нас за повече от 20 години, ако искат да напуснат страната", каза той.

Европейският съюз може да предложи пари на съседите на Афганистан за настаняване на хора, бягащи от талибаните и да спре потока от мигранти към Европа.

През 2016 г. Брюксел се съгласи да разпредели милиарди на Турция с надеждата да контролира незаконните преминавания на мигранти в блока. Те се споразумяха за петгодишна сделка, според която на Анкара бяха дадени 6 милиарда евро, за да спре потока от мигранти към Гърция.

Горбачов за САЩ в Афганистан: СССР сгреши и кампанията на САЩ и НАТО бе обречена

Горбачов за САЩ в Афганистан: СССР сгреши и кампанията на САЩ и НАТО бе обречена

Трябва да се извлекат поуки и да не се повтаря, много такива проекти са с лошо дефинирани геополитически идеи

Подобна тактика може да се използва отново с надеждата да се попречи на бъдещите търсещи убежище да пътуват до Европа.

Пакистан, който има дълга сухопътна граница с Афганистан, може да бъде само една от страните, на които ЕС може да предложи нова схема за ограничаване на потока от мигранти.

Австрия вчера представи предложение на съмишленици преди срещата на външните министри на ЕС. Виена очерта антимиграционна твърда линия под ръководството на канцлера Себастиан Курц.

Неговото правителство предложи създаването на "центрове за депортиране" в страни в близост до Афганистан, за да продължи да изпраща нелегални мигранти обратно в района.

Вътрешният министър Карл Нехамър и външният министър Александър Шаленберг казаха: "Ако депортирането вече не е възможно поради ограниченията, наложени ни от Европейската конвенция за правата на човека, трябва да се обмислят алтернативи."

Талибаните имат предложение - Западът е морално отговорен да дава пари за афганистанския народ

Талибаните имат предложение - Западът е морално отговорен да дава пари за афганистанския народ

Не атакуват и няма да атакуват чужди сили, а САЩ обещали да се изтеглят по-рано в сделката с Тръмп

"Центровете за депортиране в региона около Афганистан биха били една възможност. Това изисква силата и подкрепата на Европейската комисия. Ще го предложа на съвета на министрите."

ЕС очаква потенциално милиони афганистанци да напуснат родината си, след като тя беше превзета от талибаните.

Атина е все по-нервна, че крахът в Афганистан може да доведе до повторение на миграционната криза. Гръцкият министър на миграцията добави: "Решението трябва да бъде общо и трябва да бъде европейско решение."

Борел представи планове за хуманитарна помощ в Афганистан, но само ако се спазват правата на човека.

Очаква ли Европа бежанска криза от Афганистан?

Очаква ли Европа бежанска криза от Афганистан?

Има предложения държави, воювали в Афганистан, да започнат презаселване на бежанци при тях