Талибаните блокираха достъпа до летището в Кабул за афганистанците и пропускат само чужденци. Това съобщи във вторник Bloomberg, позовавайки се на говорител на германското министерство на отбраната.

Талибаните призовават хората, събрани на летището, да се върнат у дома, говорителят на движението Забихула Муджахид обещава, че талибаните няма да преследват никого, в първата си пресконференция, съобщават БиБиСи и ТАСС.

"Семействата, които са напълнили летището, няма да пострадат, ако се върнат у дома. Няма да преследваме никого." Обещават да не отмъщават на никого и да вземат предвид грешките от миналото

Според Муджахид няма да има повече война в страната. Той каза още, че талибаните "помилваха и помилват всички, които се противопоставиха". "Не искаме войната да продължи, ние се стремим да премахнем всички нейни корени", каза говорителят на талибаните.

Муджахид отбеляза, че талибаните няма да позволят територията на Афганистан да бъде използвана срещу никого. "Уверяваме отново света, особено САЩ, че афганистанската територия няма да бъде използвана срещу други", каза той.

Според него талибаните "отсега нататък ще прекратят военните действия с всички, които им се противопоставят в Афганистан", и се фокусират върху гарантирането на сигурността на столицата и нейните предградия, посолства и дипломатически мисии, както и възстановяване на инфраструктурата и нови проекти за развитие.

Те обещават да зачитат религиозните вярвания и духовните ценности на всички афганистанци, да дадат на жените всички права, съвместими с шариата, и ще дадат свобода на медиите да действат. "Афганистанският народ ще види положителни промени в ежедневието си", каза той. "Ние няма да позволим на никого да сее раздори въз основа на раса или религия и искаме Афганистан да бъде един за всички."

"Жените ще живеят в рамките на шариата. Съседните държави и световните държави не трябва да мислят, че не признаваме правата на жените. Слава Богу, ние сме мюсюлмани, нашите жени също", каза той. 

Според Муджахид "всички държави имат свои закони ... а Афганистан има свои обичаи и традиции". "Ние уважаваме собствените си обичаи и традиции. Наше мирно право е да въведем ислямските закони в нашата страна", каза той.

"Искам да уверя целия свят, че Афганистан няма да се превърне в център за производство на каквито и да е наркотици", каза той. "Ще се опитаме да изкореним това зло и да превърнем родината си в държава без наркотици."

"Изживяваме момент на гордост за нашата нация", каза Муджахид. "Поздравления за цялата нация! Свободата и независимостта са законните права на всяка нация. Ние се освободихме от 20 години американска окупация."

Свободата на медиите се запазва, но при условие, че няма да нарушават нормите на исляма и да противоречат на националните интереси.

"Уверявам ви, че ще поддържаме контакти с медиите, което ще им даде възможност да работят свободно. Уверяваме всички, че уважаваме представителите на пресата, но няма да позволим на никоя медия да не уважава ценностите на афганистанската обществото, националните интереси и ученията на исляма".

Безопасността на жителите на Кабул и чуждестранните дипломати в столицата на Афганистан сега е приоритет, "за всички дипломати от всяка страна по света, които са в Кабул".

Талибаните имат предложение - Западът е морално отговорен да дава пари за афганистанския народ

Талибаните имат предложение - Западът е морално отговорен да дава пари за афганистанския народ

Не атакуват и няма да атакуват чужди сили, а САЩ обещали да се изтеглят по-рано в сделката с Тръмп