Михаил Горбачов, последният лидер на СССР, който наблюдаваше изтеглянето на съветските сили от Афганистан през 1989 г. след неуспешната десетилетна кампания на Москва там, заяви във вторник, че разполагането на НАТО в страната бе обречено от самото начало, съобщава "Ройтерс", цитирайки "РИА Новости". 

90-годишният Горбачов разглежда съветското присъствие в Афганистан като политическа грешка, която изсмука ценни ресурси по времето, когато Съветският съюз преживява това, което се оказа залеза на собственото му съществуване.

Подкрепяните от СССР власти в Афганистан оцеляха три години след изтеглянето на Москва, но така и не се възстановиха от решението на Русия да съкрати помощта след разпадането на СССР през януари 1992 г. и паднаха по-късно същата година.

Горбачов заяви, че НАТО и САЩ нямат шанс за успех и са се объркали лошо със собствената си афганистанска кампания.

"Те (НАТО и САЩ) трябваше да признаят провала по-рано. Важното сега е да извлечем поуките от случилото се и да се уверим, че подобни грешки няма да се повтарят", каза Горбачов.

"Тази кампания на САЩ бе провалено начинание от самото начало, въпреки че Русия го подкрепи през първите етапи", добави той.

"Подобно на много други такива проекти, в основата лежи преувеличаване на заплаха и лошо дефинирани геополитически идеи. Към това бяха добавени нереалистични опити за демократизиране на общество, съставено от много племена."

Байдън: Войната в Афганистан вече не е наша, страната да се пребори с талибаните
Обновена

Байдън: Войната в Афганистан вече не е наша, страната да се пребори с талибаните

Защити решението си за изтегляне, въпреки яростните критики