Председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли заяви в сряда, че Европейският съюз носи отговорността да поеме тези, които бягат от Афганистан, съобщава "Ройтерс".

ЕС трябва да приема афганистански бежанци и не може да остави хората, които са работили за блока в Афганистан, да "се изправят пред отмъщение".

Той каза, че бежанците, пристигащи от Афганистан, който сега е в ръцете на талибаните, трябва да бъдат разпределени равномерно между страните членки на ЕС.

Откакто поеха контрола над Афганистан след оттеглянето на ръководените от САЩ сили, талибаните заявиха, че искат мир, няма да отмъщават на стари врагове.

ЕС готов на диалог с талибаните за предотвратяване на мигрантска криза

ЕС готов на диалог с талибаните за предотвратяване на мигрантска криза

ЕС може да предложи пари на съседи на Афганистан за да спре потока от мигранти

Но много афганистанци са скептично настроени към тези обещания и хиляди отчаяно искат да напуснат, включително голям брой, които помагаха на ръководените от САЩ чуждестранни сили в продължение на две десетилетия.

"Трябва да защитим онези, които са работили и сътрудничили с нас, не можем да допуснем те да бъдат оставени на отмъщението", каза Сасоли, италианец, пред репортери по време на посещение в литовската столица Вилнюс.

"Ние носим отговорност. Мисля, че Европейската комисия може да разреши равномерното им разпределяне между страните-членки, за да се запази паритет и това може да стане бързо."

Повече от 2200 дипломати и други цивилни са евакуирани от Афганистан с военни полети, каза западен служител по сигурността пред "Ройтерс" в сряда. Длъжностното лице не каза колко афганистанци са сред напусналите.

Очаква ли Европа бежанска криза от Афганистан?

Очаква ли Европа бежанска криза от Афганистан?

Има предложения държави, воювали в Афганистан, да започнат презаселване на бежанци при тях