Има вероятност начело на Афганистан да застане управляващ съвет, но по-скоро държавната власт ще бъде съсредоточена във върховния лидер на талибаните Хайбатула Акундзада. Сигурно е обаче, че страната няма да бъде демокрация и ще се управлява според законите на шариата, заяви високопоставеният представител на талибаните Вахидула Хашими, цитиран от агенция Reuters.

По думите му, новата властова структура ще напомня тази, по която талибаните управляваха през периода 1996-2001 г. Тогава начело на талибаните беше върховният им лидер Мула Омар, който по-късно се оттегли от вземането на решения по всекидневни проблеми и ги възложи на управляващ съвет. Той запази за себе си решенията с глобален или дългосрочен характер.

Хашими коментира, че много управленски въпроси още не са решени, Афганистан няма да бъде демократична държава, защото няма почва за това.

"Няма да има никаква демократична система, защото няма никаква основа за това в нашата страна. Ние дори няма да обсъждаме каква да е политическата система в Афганистан, тъй като е ясно, че това е законът на шариата." - посочва той.

По думите на Хашими, въпросът за правото на афганистанските жени да учат и да работят ще бъде решен от съвет от ислямски богослови. По същия начин ще бъде взето и решението за това какво да бъде задължителното облекло за жените.

Очаква се Ахундзада, както Мула Омар в миналото, да притежава върховната власт, над управляващия съвет, а ролята на президента да се изпълнява от някого от неговите заместници.

Ашраф Гани е в ОАЕ, смята да се върне в Афганистан

Ашраф Гани е в ОАЕ, смята да се върне в Афганистан

Отхвърли твърденията, че е изнесъл 169 млн. долара...

Междувременно обаче избраният президент на страната Ашраф Гани, който напусна страната, не е подавал оставка.

Гани напусна Афганистан на 15 август, когато талибаните превзеха Кабул. По думите му, той е бил принуден да направи това, за да не се стигне до кръвопролития. Сега президентът пребивава в Обединените арабски емирства, но обяви, че има намерение да се върне в родината си.

"Сега провеждам консултации и смятам да се върна, за да продължа усилията за възстановяване на справедливостта за афганистанците", посочва Гани във видеобръщение към афганистанския народ.

По думите му, той е бил принуден да емигрира, за да не се стигне до кръвопролития.

Външните министри на страните от НАТО ще заседават извънредно заради Афганистан

Външните министри на страните от НАТО ще заседават извънредно заради Афганистан

Виртуална среща на 20 август…

Ситуацията в Афганистан предизвика безпокойство в международната общност.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че свикна извънредно заседание на външните министри от Алианса на 20 август. Центърът на НАТО в Афганистан продължава да функционира.

Ситуацията в Афганистан се обсъжда усилено и в европейските институции - в Европейската комисия, както и в Европейския парламент, и във формат външни министри.

Британският премиер Борис Джонсън от своя страна заяви готовност да домакинства на виртуална среща на лидерите на Г-7, която основно да обсъди влошаващото се положение.

Темата беше обсъдена и от Съвета за сигурност на ООН.