Президентът на Афганистан Ашраф Гани се намира в Обединените арабски емирства, съобщи Би Би Си. Той записа видеообръщение към афганистанския народ, в което заявява, че смята да се върне в страната.

"Сега провеждам консултации и смятам да се върна, за да продължа усилията за възстановяване на справедливостта за афганистанците", посочва Гани.

Гани казва още, че информацията за това, че е изнесъл от Афганистан 169 милиона долара е лъжа. Той уверява, че е оставил в родината си своите активи и поверителни документи.

Гани напусна Афганистан на 15 август със самолет. По думите му, той е бил принуден да направи това, за да не се стигне до кръвопролития.

По данни на Associated Press, Гани е излетял от Кабул, придружен от тесен кръг доверени лица. Той не е предупредил за това другите политически лидери в страната, които тогава преговаряха с талибаните за предаване на властта. Отпътувал е по настояване на своята служба за сигурност.

Президентът на Афганистан не е подавал оставка от поста си, след като на 15 август талибаните превзеха Кабул без бой и обявиха, че контролират цялата територия на страната.

Властите на ОАЕ заявиха, че са приели Ашраф Гани и семейството му в страната по хуманитарни съображения.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната

Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната

Това стана, след като талибански бойци навлязоха в Кабул