Външните министри на страните от НАТО се събират на извънредно заседание във връзка със ситуацията в Афганистан, съобщи в Twitter генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.Срещата е насрочена за 20 август, в режим онлайн.

"Свиках извънредна виртуална среща на министрите на външните работи на страните от НАTO този петък, 20 август, за да продължим нашите координирани усилия и да обсъдим общия си подход към ситуацията в Афганистан", пише Столтенберг.

Припомняме, на 15 август талибаните превзеха Кабул без бой. Те обявиха, че контролират цялата територия на страната.

Припомняме, на 15 август талибаните превзеха афганистанската столица Кабул без бой и обявиха, че контролират цялата територия на страната.

Президентът Ашраф Гани емигрира. По думите му, той е бил принуден да направи това, за да не се стигне до кръвопролития. Гани не е подавал оставка от поста си.

Столтенберг призова за обединено НАТО заради Афганистан и срещу Русия и Китай

Столтенберг призова за обединено НАТО заради Афганистан и срещу Русия и Китай

Приветства готовността на съюзниците да приемат афганистанците, които подкрепят алианса

Ситуацията в Афганистан се обсъжда усилено и в европейските институции - в Европейската комисия, както и в Европейския парламент, и във формат външни министри.

Британският премиер Борис Джонсън от своя страна заяви готовност да домакинства на виртуална среща на лидерите на Г-7, която основно да обсъди влошаващото се положение в арабската страна.

Темата беше обсъдена и от Съвета за сигурност на ООН.