Когато президентът Джо Байдън отбеляза 100-ия си ден на поста и пандемията, и американската окупация на Афганистан изглеждаха така, сякаш скоро ще бъдат в огледалото за обратно виждане. Малко повече от сто дни по-късно внезапното възраждане на коронавируса и талибаните са двойни кризи с потенциал да удавят репутацията му на световната сцена, пише ЕйБиСи.  

В ексклузивно интервю за Джордж Стефанопулос по "ЕйБиСи нюз", президентът защити стратегията на администрацията си и на двата фронта, въпреки че е изправен пред вълни от критики за хаотичното изтегляне на военните и плановете да предложи ускорена ваксинация, докато много държави не могат да имунизират дори най-застрашените популации.

Байдън настоя, че изтеглянето от Афганистан е прост избор и не би могло да се извърши по-ефективно.

"Значи не мислите, че това изтегляне би могло да се направи по-добре по никакъв начин, без грешки?", пита Стефанопулос.

"Ще се върнем назад и ще погледнем, но идеята, че по някакъв начин има начин да се измъкнем, без да настъпи хаос, не знам как би станало това", обяснява Байдън.

Байдън: Войната в Афганистан вече не е наша, страната да се пребори с талибаните
Обновена

Байдън: Войната в Афганистан вече не е наша, страната да се пребори с талибаните

Защити решението си за изтегляне, въпреки яростните критики

Но когато Байдън обяви плановете за оттегляне през април, той не предвещаваше хаос, казвайки вместо това, че излизането ще бъде извършено "отговорно, умишлено и безопасно". И през следващите месеци той многократно отхвърляше възможността за превземане от талибаните.

Стефанопулос притисна Байдън, дали е имало срив в разузнаването.

"Мисля, че нямаше консенсус. Ако се върнете и разгледате докладите на разузнаването, те казаха, че е по-вероятно това да стане някъде до края на годината", каза Байдън.

"Но не сте изложили график, когато казахте, че е малко вероятно. Само преди дни казахте, че е малко вероятно талибаните да поемат властта", отговори Стефанопулос.

"Идеята, че талибаните ще превземат властта, се основава на идеята, че по някакъв начин 300 000 войници, които бяхме обучили и екипирали, просто ще рухнат и ще се откажат", отговори Байдън. "Не мисля, че някой е очаквал това."

Байдън се ангажира да задържи американските войници, докато всеки американец, който иска да бъде евакуиран, е евакуиран, дори ако това означава запазване на присъствието на войски след края на месеца.

Що се отнася до афганистанските съюзници на страната, които сега се страхуват от отмъщение от талибаните, Байдън каза, че САЩ ще евакуират колкото се може повече.

"Ангажиментът е да изкараме от там всички, които всъщност можем и всички, които трябва. И това е целта. Това правим сега. Това е пътят, по който вървим. И мисля, че ще го постигнем", каза той.

Бившият шеф на Пентагона: Тръмп не искаше САЩ да напусka Афганистан, сделката беше трик

Бившият шеф на Пентагона: Тръмп не искаше САЩ да напусka Афганистан, сделката беше трик

Крис Милър: Говорене за пълно изтегляне бе просто игра за натиск и на талибани, и на Гани

Сцените на хаос на летището в Кабул се разиграха само два месеца след първото чуждестранно пътуване на президента в чужбина, мисия, предназначена да засили отношенията с ключови европейски съюзници, които бяха обтегнати по време на администрацията на Тръмп. По време на обиколката президентът многократно заявяваше "Америка се завръща" и е готов отново да поеме кормилото по глобалните въпроси.

Байдън сега защитно твърди, че мрачният край на военната мисия в Афганистан не подкопава на това обещание.

"Преди да взема това решение, се срещнах с всички наши съюзници, съюзници от НАТО в Европа. Те се съгласиха, че трябва да излезем", каза той и добави, че работи, за да се увери, че той и други световни лидери "имат съгласувана представа за това как ще се справим от този момент нататък ".

Дали САЩ ще признаят управлението на талибаните, предстои да разберем. Президентът каза, че не вярва, че групата се е реформирала след бруталната си власт над Афганистан в началото на хилядолетието, но че "начинът да се справим с това е натиск върху тях икономически, дипломатически и международен да променят поведението си."

Президентът каза също, че Афганистан не е същият инкубатор на екстремизъм, който е преди терористичните атаки на 11 септември.

"Ал Кайда, ДАЕШ, те метастазираха. Има значително по-голяма заплаха за САЩ от Сирия. Съществува значително по-голяма заплаха от Източна Африка", каза Байдън, като каза, че САЩ запазват способността си да елиминират тези заплахи, без да имат военно присъствие на място.

"Баща ми казваше: Ако всичко е еднакво важно за теб, значи нищо не ти е важно. Трябва да се съсредоточим върху това къде заплахата е най-голяма", коментира Байдън. 

Съпротивата срещу талибаните призовава Запада да помогне с оръжия и боеприпаси

Съпротивата срещу талибаните призовава Запада да помогне с оръжия и боеприпаси

Лавров: Русия подкрепя диалога в Афганистан на фона на съпротива в Пандшир

Близо година и половина в глобалната пандемия COVID-19 вирусът остава една от най-големите заплахи за американската общественост. В сряда администрацията на Байдън обяви планове за започване на разпространението на бустерни дози, обяснявайки, че този ход е необходим, за да изпревари вируса, особено на фона на варианта Делта.

Други богати държави също ще предлагат рета доза, но страните с ниски и средни доходи все още се борят за достъп до ваксини. В най -бедните страни само около 1% от населението е получило дори единична доза.

СЗО отхвърли бустерните дози, приравнявайки даването на трета доза до раздаване на допълнителна спасителна жилетка на хора, които вече имат, "докато оставяме други хора да се удавят без нито една спасителна жилетка".

"Удобно ли ви е американците да получат трета доза, когато толкова много милиони по света нямат и първа?", пита Стефанопулос.

"Абсолютно, защото ние сме предоставили повече на останалия свят, отколкото всички страни, взети заедно", каза Байдън.

"Преди да стигнем до средата на следващата година ще предоставим 500 милиона дози на останалия свят. Спазваме нашата част от сделката. Ние правим повече от всеки."

Президентът каза, че той и първата дама скоро ще запретнат ръкави за трета доза. "Ваксинирахме се мисля, че през декември. Значи е минало време", каза Байдън.

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

Колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова по-опасен може да става дори за ваксинирани