Американските здравни служители препоръчват на всички американци да получат бустерни ваксини срещу COVID-19, съобщава АП.

Планът, както е очертан от директора на Центровете за контрол и превенция на заболяванията и други висши здравни органи, призовава за бустерни дози осем месеца след като хората получат втората си доза от Pfizer или Moderna.

Бустерните дози биха могли да започнат през след 20 септември.

Здравните служители казват, че хората, които са получили еднократна доза ваксина Johnson & Johnson, също вероятно се нуждаят от нова ваксинация, тъй като с течение на времето част от ефективността на ваксините намалява. Но те казват, че чакат повече данни и тепърва ще изясняват подробностите за тази ваксина.

Общият план чака оценка на Администрацията по храните и лекарствата за безопасността и ефективността на трета доза, допълват служителите.

"Наличните данни ясно показват, че защитата срещу инфекция с SARS-CoV-2 започва да намалява с течение на времето след първоначалните дози ваксинация и във връзка с доминирането на варианта Делта започваме да виждаме доказателства за намалена защита срещу леко и умерено заболяване", отбелязват висшите здравни служители в съвместно изявление.

САЩ вземат мерки срещу пандемията

САЩ вземат мерки срещу пандемията

Властите обмислят поставянето на трета доза