Броят на новите случаи на COVID-19 в САЩ достигна 6-месечен връх, съобщи АП.

Новите заразени преминаха психологическата бариера от 100 хиляди инфекции дневно още всряда, уточни "Ройтерс". Седемдневната средна стойност на новите случаи достигна почти 95 хиляди.

Експертите отбелязват, че това е петкратно увеличение за по-малко от месец.

COVID-19: Невижданите от 6 месеца над 100 000 заразени в САЩ за 24 часа

COVID-19: Невижданите от 6 месеца над 100 000 заразени в САЩ за 24 часа

Основната причина е силно заразният "Делта" вариант

Главният експерт по инфекциозни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи вече предупреди, че случаите на COVID-19 може да достигнат 200 хиляди дневно в следващите седмици, заради разпространението на новия Делта вариант.

Новият вариант на коронавируса е най-разпространен във Флорида и други щати с по-ниско ниво на ваксинация - Тексас, Мисури, Арканзас, Луизиана, Алабама, Мисисипи. Там са регистрирани половината от новите случаи и хоспитализации в страната през последната седмица.

За да преборят новата вълната, САЩ планират поставяне на трета доза ваксина на хората с компрометирана имунна система, съобщи главният експерт по инфекциозни болести на страната д-р Антъни Фаучи.

Става дума предимно за възрастните хора, които са 2,7% от популацията, но представляват 44% от новите случаи на коронавирус.

Действащите ограничения за влизане в САЩ няма да бъдат отменени веднага, защото ситуацията с разпространението на коронавируса в САЩ в момента се е влошила.

САЩ се подготвят да допускат само ваксинирани чуждестранни туристи

САЩ се подготвят да допускат само ваксинирани чуждестранни туристи

Очаква се това да бъде обявено официално по-късно

В момента американските власти забраняват в страната да влизат повечето чужденци, които през последните две седмици са били на територията на Великобритания, Ирландия, Китай, Индия, Иран, Бразилия и др.

За целта американската администрация разработва план, според който всички чужденци, пристигащи в страната, трябва да са ваксинирани напълно против коронавируса.