Президентът на САЩ Джо Байдън намекна за вероятни нови ограничения във връзка с пандемията от COVID-19 в страната, съобщи AP.

Попитан дали очаква евентуални препоръки за въвеждане на нови антиковидни ограничения, президентът заяви: "най-вероятно".

Джо Байдън все пак не уточни за какви мерки точно говори.

Експертите посочват, че част от мерките могат да бъдат затягане на режима за носена на маски, социалната дистанция и дори връщането на локдауна за овладяване на пандемията.

САЩ: Covid вариант Делта е бързозаразен като варицела и по-заразен от Ебола и едра шарка 

САЩ: Covid вариант Делта е бързозаразен като варицела и по-заразен от Ебола и едра шарка 

Ваксинираните са заразни, но ваксините намаляват 10 пъти риска от тежко заболяване или смърт

Непосредствената следваща стъпка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ е "да признаят, че войната с коронавируса се е променила", тъй като щамът Делта също така вероятно може да засегне ваксинираните срещу Covid-19, но също така да подчертаят за голямото намаляване на риска от тежко изкарване на болестта при ваксинираните хора, се казва в документа.

Констатациите вероятно ще предизвикат дебат относно това дали отново ще са необходими маските, социалното дистанциране и други противоепидемични мерки дори в държави с широки кампании за ваксинация и където са отслабени протовиоепидемичните мерки.