Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) описват Делта варианта на коронавируса като заразен като варицела и може да причини тежко заболяване, съобщават "Ройтерс", Ню Йорк Таймс", "Вашингтон поуст" и СиЕнЕн, позовавайки се на вътрешни документи на CDC.

Развиващият се в САЩ вариант Делта се разпространява толкова лесно, колкото варицела и може да бъде по-заразен от Ебола и едра шарка, показват вътрешните документи на CDC.

"Направихме две крачки напред с ваксините, но сега правим голяма крачка назад", коментира пред ЕйБиСи д-р Ивон Малдонадо от Станфорд, специалист по детски инфекциозни заболявания. Тъй като нивата на Делта са 1000 пъти по-високи в организма от първоначалния вариант, той е два пъти по -заразен.

"Сега знаем, че дори при ваксинирани хора милиарди вируси могат да присъстват в носа ви в устата, дори и да сте ваксинирани, това е заразно". Ето защо тази седмица CDC заяви, че дори напълно ваксинираните хора трябва да поставят маски на закрито на места, където честотата на предаване е значителна или висока - което е по -голямата част от страната.

САЩ удължават ограниченията за полети и пътуване заради Covid вариант Делта

САЩ удължават ограниченията за полети и пътуване заради Covid вариант Делта

Дългосрочните ограничения за влизане в САЩ няма да бъдат премахнати скоро

"Мисля, че скоро ще се насочим към момент, при който всеки може да се зарази този вирус или да е в риск. И ако сте ваксинирани, ще имате малко или никакви симптоми".

Вариантът Делта също може да бъде по-смъртоносен. Но за ваксинирани хора, документът на CDC казва, че рискът от тежко заболяване или смърт се намалява поне 10 пъти, което винаги е било целта на ваксините. "Мисля, че истинският риск тук е за хората, които не могат да се ваксинират, деца под 12 години и някои имунокомпрометирани хора."

Директорът на CDC д-р Рошел Валенски потвърди автентичността на документа. "Мисля, че хората трябва да разберат, че това е сериозно. Това е един от най-преносимите вируси, за които знаем."

"Изводът беше, че за разлика от другите варианти, ваксинираните хора, дори и да не се разболяват, се заразяват и изхвърлят вируса на подобни нива като неваксинираните хора, които са се заразили", казва д -р Уолтър Оренщайн, който ръководи Центърът за ваксини на Емори.

"Ваксините предотвратяват повече от 90% тежкото заболяване, но могат да бъдат по-малко ефективни за предотвратяване на инфекция или предаване. Следователно, повече пробив и повече разпространение в общността въпреки ваксинацията."

Ваксините намаляват риска от тежко заболяване или смърт 10 пъти и намаляват риска от инфекция три пъти. Презентацията цитира и три доклада, които показват, че вариантът Делта - първоначално известен като B.1.617.2 - може да причини по-тежко заболяване. 

CDC препоръчва мандат за ваксинация и универсални изисквания за маски.

COVID-19 в Европа: Да запретваме отново ръкави

COVID-19 в Европа: Да запретваме отново ръкави

С вариант Делта на континента сега е моментът да действаме, ако искаме да се справим със следващата вълна

"Броят на случаите, които имаме в момента, е по-голям от всеки брой, който сме имали в който и да е ден миналото лято", каза Валенски. От сряда случаите са се увеличили във всички щати с изключение на един през последните седем дни в сравнение със седмицата преди това, според Джон Хопкинс.

"Единственото нещо, което ще кажа, е, че през последните няколко дни бях развълнуван да видя повече хора, които предприемат действия - повече организации, предприятия, щати, населени места предприемат необходимите действия, за да се измъкнем от това ", каза Валенски.

Документът на CDC преминава през нови "комуникационни предизвикателства", заедно с необходимостта от формулиране на съобщенията за общественото здраве, за да се подчертае ваксинацията като най-добрата защита срещу вариант Делта. Агенцията трябва да "подобри разбирането на обществеността ... да подобри комуникацията около индивидуалния риск".

По-рано президентът Джо Байдън обяви редица нови стъпки, които неговата администрация ще предприеме, за да се опита да ваксинира повече американци, включително изискването всички федерални служители да удостоверят, че са ваксинирани срещу Covid-19 или да се изправят пред строги протоколи.

Байдън вижда пандемия на неваксинирани, милиони федерални служители трябва да се ваксинират

Байдън вижда пандемия на неваксинирани, милиони федерални служители трябва да се ваксинират

Няма да има уволнени, който откаже - тестове, дистанция, маски и ограничения за пътуване