След месеци на събиране на данни учените установиха: Делта вариантът е най-заразната версия на коронавируса в световен мащаб. Той се разпространява с около 225% по-бързо от оригиналната версия на вируса и в момента доминира в САЩ, съобщава NPR.

Ново проучване, публикувано онлайн, хвърля светлина върху причината.

То установява, че вариантът нараства по-бързо в дихателните пътища на хората и до много по-високи нива, съобщават изследователи от центъра за контрол и профилактика на заболяванията в Гуангдонг. 

Средно хората, заразени с Делта варианта, са имали около 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните си пътища, отколкото тези, заразени с оригиналния щам на коронавируса, съобщава проучването.

В Португалия въвеждат вечерен час заради варианта Делта

В Португалия въвеждат вечерен час заради варианта Делта

Местните жители не могат да напускат домовете си от 23:00 до 5:00 ч...

Освен това, след като някой се зарази с Делта варианта, става заразен по-рано.

Средно са необходими около четири дни, за да може делта вариантът да достигне откриваеми нива в човек, в сравнение с шест дни за оригиналния вариант на коронавирус.

В проучването учените анализира пациенти с COVID-19, участващи в първото огнище на Делта варианта в континентален Китай, което е между 21 май и 18 юни в Гуанджоу, столицата на провинция Гуангдонг.

Изследователите измерват нивата на вируса при хората от това огнище и ги сравняват с нивата при пациенти, заразени през 2020 г. с по-ранна версия на вируса.

Откритията им показват, че хората, които са се разболели от Делта варианта, разпространяват вируса по-рано в хода на инфекцията си.

Уените подчертават важността от незабавна карантина за 14 дни след контакт с някой, диагностициран с COVID-19, както препоръчват американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. 

Или още по-добре е да се ваксинирате напълно.

Предварителните данни показват, че в някои щати на САЩ 99,5% от смъртните случаи на COVID-19 през последните няколко месеца са сред хора, които не са ваксинирани, заяви директорът на CDC д-р Рошел Валенски в четвъртък в Белия дом.

"Знаем, че Делта вариантът ... в момента нараства в джобовете с ниски нива на ваксинация", каза Валенски.

"Ние също така знаем, че нашите разрешени ваксини предотвратяват тежки заболявания, хоспитализация и смърт от вариант Делта."

До август делта вариантът на COVID-19 става доминиращ у нас

До август делта вариантът на COVID-19 става доминиращ у нас

Лъчезар Томов не изключва вълна, която е дори по-лоша от предишните

Случаите на коронавирус и смъртните случаи в САЩ намаляват драстично от върховете от миналата зима, но пътят все още може да е дълъг, с бързото разпространение на Dелта варианта - сега доминиращ щам на вируса в САЩ - и нарастващи въпроси колко ефективни са сегашните ваксини срещу него.

Обръщайки се към тези опасения в интервю за NPR, д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, каза, че проучванията продължават да показват, че ваксините са не само ефективни срещу вируса, но и високо ефективни при предотвратяване на сериозни заболявания или хоспитализация.

"Независимо какво проучване погледнете, защитата срещу тежко заболяване, водещо до хоспитализация, винаги е в рамките на 90%, независимо от изследването, независимо от държавата", каза Фаучи.

Това е само част от причината, поради която според него е толкова важно да се ваксинирате.

"Ваксинирането е толкова лесно. Вирусите не мутират, ако не могат да се репликират и можете да им попречите да се репликират, като ваксинирате достатъчно хора, така че вирусът няма да има къде да отиде", каза Фаучи, който е и главен медицински съветник на президента Байдън.

EMA обяви: Ваксинирането с две дози защитава от делта варианта

EMA обяви: Ваксинирането с две дози защитава от делта варианта

Няма значение с кой от одобрените от ЕМА препарати е извършена ваксинацията

Акценти от интервюто:

Нови данни от Израел показват, че защитата, предоставена от ваксината Pfizer, може да отслабва, че нейната ефикасност при предотвратяване на инфекция или симптоматично заболяване е спаднала до 64%. Те все още смятат, че ваксината е много ефективна за предотвратяване на сериозни заболявания или предотвратяване на смърт. Но какво е вашето мнение по тези въпроси? Действат ли все още ваксините срещу този нов вариант?

Отговорът е да. Ако разгледате ваксините, които използваме тук и множество проучвания от множество страни показват висока степен на ефикасност, както споменахте правилно, особено срещу тежко заболяване, водещо до хоспитализация.

Ако погледнете ефекта срещу самата инфекция или леко симптоматична инфекция, нивата, които получаваме в други проучвания, изглеждат значително по-високи от израелското ниво от 64%. Така че това, което наистина трябва да направим, преди наистина да можем да вземем решение, е да получим малко повече информация от нашите израелски колеги, което се опитваме да направим.

Скептичен ли сте към данните от Израел?

Не, не, имам голямо доверие в тях. Но преди да се опитаме да екстраполираме за ситуацията тук, бих искал да видя малко повече подробности за данните.

Видяхме някои от новините от брифинга на Белия дом за COVID-19 днес, че тук в САЩ 99,5% от смъртните случаи от COVID-19 са при неваксинирани хора, това означава ли, че ваксинациите действат за предотвратяване на смърт?

Да, много. Данните са толкова ясни. И ако погледнете в нашата собствена страна, където нивото на ваксинация е ниско, нивото на инфекция се увеличава.

И с това ще има и хоспитализации и се надяваме, че няма, но вероятно ще видите увеличение на смъртните случаи - непреодолима причина, поради която трябва да ваксинираме колкото се може повече хора.

Има ли и повече доказателства, че наистина трябва да получите и двете дози - ако това, което получавате, е ваксина с две дози като Pfizer или Moderna?

Преобладаващо, да, виждаме, че във всяко проучване, нивото на защита, когато има една доза спрямо нивото на защита след две дози, е драстично по-ниско.

Хора, които мислят: "Е, имам една доза, наистина ли се нуждая от втора доза?" - ако имате ваксина с две дози, абсолютно необходимо е да получите втората си доза.

Наскоро Лос Анджелис започна да насърчава дори ваксинираните хора да се маскират на закрито. В калифорнийската администрация току-що определиха мандат на законодателите и персонала, тъй като четирима напълно ваксинирани имаха положителен тест за вируса. Трябва ли местните служители в други части на САЩ да мислят за това, да се върнем към задължителните маски?

Нека вземем препоръките на CDC, че ако сте напълно ваксинирани, имате висока степен на защита. Така че препоръката остава, не се нуждаете от маска, независимо дали сте на закрито или на открито, ако сте напълно ваксинирани.

Ситуацията става малко по-сложна, когато сте в район, където имате две неща: ниско ниво на ваксинация в общността и високо ниво на вирусна динамика. При тези обстоятелства бихте могли да разберете как някои местни власти биха могли искат да са по-сигурни, че получавате допълнителна защита от наличието на маска.

Въпреки че това не е препоръка на CDC, това е нещо, което някои хора обмислят, особено възрастните хора и тези, които може да имат основно заболяване - и където не са абсолютно сигурни, че имат оптимален имунен отговор.

Има много вариации сред хората в техния собствен отговор и къде са те и какво е тяхното излагане.

Колко се притеснявате, че вариантът Делта може да мутира в нещо по-агресивно, по-тревожно, особено с толкова много неваксинирани хора?

Е, това е притеснение и това е причината, поради която продължаваме да настояваме, казвайки, моля, хора, ако не сте ваксинирани, сериозно, помислете за това. Толкова е лесно да се ваксинирате. Вирусите не мутират, ако не могат да се репликират и можете да им попречите да се репликират, като ваксинирате достатъчно хора, така че вирусът няма къде да отиде.

Ако оставите на вируса да царува свободно в общността, рано или късно той ще мутира. И една от тези мутации може да е мутация, която ще го превърне в много по-опасен вирус.

И в този случай, както при варианта Делта, който сега е доминиращият тук, установихме, че е по-заразен. Знаем ли, дали причинява по-тежко заболяване, ако го хванем?

Данните за степента на предаваемост са много ясни.

Няма съмнение, че е по-преносим. Вероятно е и да ви причини по-сериозно заболяване.

Последно нещо и това са пак маските, носите ли все още маска при някакви обстоятелства?

Знаете лично аз не, по простата причина, че моята среда е толкова ограничена. Прекарвам много малко време с хора, които не са ваксинирани, така че не е като да съм навън и да се навирам там, където има много инфекция. Поради тази причина е много необичайно за мен да нося маска.

Но ако на Фаучи се наложи да отиде на концерт на закрито в щат, където случаите все още са много, ще изпозлва маска.

В Израел данни показват, че ваксината на Pfizer е по-малко ефективна срещу Делта варианта

В Израел данни показват, че ваксината на Pfizer е по-малко ефективна срещу Делта варианта

Това обаче не се отнасяло за тежко заболяване

Снимка 538283

Източник: iStock