Американските федерални служители трябва или да се ваксинират срещу COVID-19, или да се подлагат на редовни тестове, строга социална дистанция, носене на маски и ограничения за пътуване. Това обяви тази нощ президентът Джо Байдън, цитиран от New York Post.

По думите му, ваксините са високоефективни, случаите на заразяване сред ваксинираните хора редки, което означава, че хората, които вече са напълно ваксинирани, не се нуждаят от бустерни инжекции.

2,1 милиона цивилни федерални служители ще бъдат засегнати, както и 1,4 милиона военнослужещи.

Припомняме, че изявлението му бе очаквано

Служител, запознат с плановете на президента, които тепърва трябва да бъдат обявени публично, подчерта, че новите насоки не са задължителна ваксинация за федералните служители и че тези, които решат да не се ваксинират, няма да бъдат уволнени.

Новата политика представлява признание от страна на администрацията на Байдън, че правителството - най-големият работодател в страната - трябва да направи повече, за да увеличи бавния процент на ваксинация, тъй като случаите на коронавирус и хоспитализациите се увеличават, водени главно от разпространението на по-инфекциозния вариант Делта.

САЩ удължават ограниченията за полети и пътуване заради Covid вариант Делта

САЩ удължават ограниченията за полети и пътуване заради Covid вариант Делта

Дългосрочните ограничения за влизане в САЩ няма да бъдат премахнати скоро

Байдън обясни, че вината за възраждането на вируса е на неваксинираните. "Пандемията, която имаме сега, е пандемия на неваксинираните", каза Байдън по време на посещението си в сряда в завода за камиони в Пенсилвания, където призова неваксинираните "моля, моля, моля, моля ваксинирайте се".

Ден по-рано той обясни, че "ако тези други 100 милиона души се ваксинират, щяхме да сме в съвсем различен свят".

Около 60% от пълнолетните американци са напълно ваксинирани. Байдън пропусна целта да накара 70% да си поставят поне една доза до 4 юли. Последната цифра е 69,3%.

Федералните работници и служителите и подизпълнители са разпръснати из цялата страна, включително много в щатите, където скептицизмът към ваксините е висок.