Русия подкрепя национален диалог на всички групи в Афганистан на фона на съобщенията за съпротива срещу талибаните в Пандшир. Това съобщи в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър обърна внимание на факта, че талибаните все още не контролират цялата територия на Афганистан. "Има съобщения за ситуацията в дефилето Пандшир, където силите на съпротива на вицепрезидента на Афганистан Салех и Ахмад Масуд са съсредоточени".

"Това само прави нашата позиция още по-последователна: отстоява необходимостта за спешен преход към национален диалог с участието на всички противоположни афганистански сили, всички етноконфесионални групи от Афганистан, точно както сега, когато талибаните всъщност взеха властта в Кабул, в повечето други градове, в повечето провинции на Афганистан, ние сме за национален диалог, който ще позволи формирането на представително правителство и вече то, с подкрепата на гражданите на Афганистан, ще се занимава с разработването на споразумения за окончателното устройство на тази изстрадала страна", каза той.

Лидерът на талибаните взема върховната власт, Афганистан няма да бъде демокрация

Лидерът на талибаните взема върховната власт, Афганистан няма да бъде демокрация

За правата на жените ще се произнесат духовниците…

Силите на съпротива срещу талибаните в провинция Пандшир призовават Запада да им помогне с оръжия и боеприпаси. Един от лидерите на съпротивите Ахмад Масуд, син на някога влиятелния лидер на таджикската общност в Афганистан, Ахмад Шах Масуд (1953-2001), пише за това в писмо, публикувано във "Вашингтон пост".

"САЩ и техните съюзници са напуснали бойното поле, но Америка все още може да се превърне в големия арсенал на демокрацията", както каза Франклин Рузвелт, когато се притече на помощ на обсадените британци, преди САЩ да влязат във Втората световна война", обяснява Масуд.

"За тази цел призовавам приятелите на Афганистан на Запад да се застъпват за нас във Вашингтон и Ню Йорк, да се застъпват за нас пред Конгреса и администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, да се застъпват за нас в Лондон, където учих и в Париж, където в чест на баща ми тази пролет бе наречена алеята в градината на Шанз Елизе."

Ахмад Масуд добави, че войници на афганистанската армия, разочаровани от бившето командване, включително от подразделения на специални части, се присъединяват към него и афганистанския вицепрезидент Амрула Салех в Пандшир.

"Каквото и да се случи, моите воини муджахедини и аз ще защитаваме Пандшир, последния бастион на свободата в Афганистан", продължи той. "Нашият морал е неприкосновен. Знаем от опит какво да очакваме. Но имаме нужда от повече оръжие, боеприпаси и оборудване."

"Ако талибанските командири започнат офанзива, те ще се сблъскат със силна съпротива. Флагът на Националния фронт на съпротивата ще се издигне над всяка наша позиция, като флага на Обединения национален фронт преди 20 години. Но ние знаем, че нашите сили и провизии няма да бъдат достатъчни. Всичко ще приключи бързо, ако нашите приятели на Запад не намерят веднага начин да ни снабдят", допълва Масуд.

Лавров и Блинкън обсъдиха ситуацията в Афганистан

Лавров и Блинкън обсъдиха ситуацията в Афганистан

Разговорът се е провел по инициатива на САЩ