Руският външен министър Сергей Лавров обсъди в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в понеделник ситуацията в Афганистан. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Страните обсъдиха ситуацията в Афганистан след бягството на държавния глава от страната, разпадането на сегашното правителство и фактическата смяна на режима", съобщи руската дипломатическа служба.

Разговорът се е провел по инициатива на САЩ. Лавров и Блинкен се договориха да продължат консултациите с участието на други заинтересовани страни, за да улеснят диалога в Афганистан след смяната на правителството в страната.

Русия уверява: настъплението на талибаните в Афганистан губи силата си

Русия уверява: настъплението на талибаните в Афганистан губи силата си

Русия щяла да продължи да настоява за мирни преговори

"Ръководителите на външните министерства се договориха да продължат консултациите с участието на представители на Китай, Пакистан, други заинтересовани страни и ООН, за да помогнат за създаването на предпоставки за започване на приобщаващ междуафганистански диалог при новите условия, съобщиха от външното министерство. Сергей Лавров информира колегата си за руските оценки на ситуацията и за контактите на руското посолство с представители на всички основни политически сили на Афганистан в интерес на стабилността и реда", се казва още в съобщението.

На свой ред Блинкън разказа на Лавров за действията, предприети от администрацията на САЩ за евакуацията на посолството на САЩ в Кабул и решаването на неотложни хуманитарни проблеми.

Припомняме, че по-рано постоянният представител на Афганистан в ООН Хулам Исакзай призова за създаване на хуманитарен коридор за напускащите страната хора.

Съветът за сигурност и генералният секретар на ООН трябва да използват всички средства, с които разполагат за да призоват към незабавно прекратяване на насилието, защита на правата на човека и амнистията да се изпълнява, както самите талибани заявиха, че ще правят вече, както и да призоват убийствата и актовете на възмездие да се прекратят.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда ситуацията в страната, след като талибаните само за седмица успяха да настъпят и завземат на практика цялата страна, а от вчера вечерта държат и контрола над столицата Кабул. Министрите на външните работи на Европейския съюз също ще проведат спешни разговори по темата.

Ситуацията в Афганистан вече е особено критична. В столицата Кабул днес има безредици, особено в района на летището. Ройтерс съобщи за 5 жертви, други агенции съобщават за седем загинали в хаоса, след като стотици хора се опитаха със сила да се качат на самолети, излитащи от афганистанската столица.

По-рано пътническите полети от столичната аерогара бяха спрени, а излитащите към момента самолети има дипломатически персонал от различни посолства, които изтеглят своите служители от страната.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната

Президентът на Афганистан Ашраф Гани напусна страната

Това стана, след като талибански бойци навлязоха в Кабул

По неофициално потвърдена информация ръководителят на американската мисия в Афганистан Кенет Маккензи се е срещнал с лидерите на талибаните с молба да се възпрепятстват изтеглянето и евакуацията от летището в Кабул. Информацията е на AP, а агенцията твърди, че е постигнато съгласието на талибаните.