САЩ възнамеряват да евакуират служителите на посолството си в Кабул до вторник, съобщава СиЕнЕн в неделя, позовавайки се на свои източници.

Хеликоптери на въоръжените сили на САЩ, летят между посолството и международното летище в Кабул, където превозват служители на дипломатическата мисия, както и притежатели на специална виза за бежанци - афганистанци, които са работили за американската армия.

САЩ призоваха други държави да преместят своите дипломати на летището за последваща евакуация от страната. Съобщава се, че персоналът на посолството на Дания е на летището.

По-рано медиите съобщиха, че талибаните вече са в покрайнините на Кабул. Говорителят на движението Забихула Муджахид заяви, че на бойците е наредено да не щурмуват града. "Наредихме на нашите бойци да останат в покрайнините на Кабул и да не щурмуват града", написа той на страницата си в Туитър. "Искаме да избегнем цивилни жертви, но не обявихме прекратяване на огъня", казва Муджахид. "Ще дадем правото на безопасно преминаване на всеки, който иска да напусне столицата, насърчаваме жените да отидат на безопасно място в столицата."

Германия ще започне евакуацията на гражданите си от Кабул на 16 август, понеделник, съобщава ДПА. Вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че "това, което се случва сега в Афганистан, е катастрофа"

Германският външен министър Хайко Маас заяви в интервю за "Билд", че Берлин е "готов за всеки сценарий". 

Самолетите на ВВС на Чехия ще извършат евакуацията от Афганистан на чешки дипломати, административен и технически персонал на посолството измежду гражданите на тази страна и афганистанците, които помагаха на чешки войници, които бяха част от ръководената от САЩ международна коалиция, коментира пред журналисти в неделя Яна Цехмейстерова, представител на Министерството на отбраната на Чехия.

Тя добави, че на територията на международно летище в Кабул, под закрилата на военна полиция се извършва евакуация. Тя не предостави други подробности от съображения за сигурност. Чехия обяви в събота незабавната евакуация на посолството от Кабул. Афганистанският персонал може да вземе семейства със себе си. 

Талибаните ще гарантират сигурността на руското посолство в Кабул, съобщава пред ТАСС в неделя официалният представител на катарския политически офис на талибаните Мохамад Сохаил Шахин.

"Да, имаме добри отношения с Русия и нашата политика като цяло е да осигурим безопасна среда за функционирането на руското и други посолства".

Британският кабинет ще свика парламента, за да обсъди ситуацията в Афганистан и следващите стъпки на Лондон, съобщава "Скай нюз", позовавайки се на източници в кабинета на премиера Борис Джонсън.

В петък Джонсън заяви, че Лондон ще евакуира по-голямата част от персонала на посолството си през следващите няколко дни, както и афганистанските граждани, които са помагали на британските военни, участвали в мисията на НАТО. За да извършат евакуацията, 600 британски войници бяха временно изпратени в Афганистан.

Според "Съндей Телеграф" британският посланик в Афганистан Лори Бристоу ще бъде спешно евакуиран от Кабул на 16 август поради заплахата от превземане на столицата. Броят на служителите на дипломатическата мисия на Обединеното кралство през последните дни е намалял от 500 души на няколко десетки.

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните очакват мирно прехвърляне на Кабул, обещават да не го превземат със сила