Съединените щати отхвърлиха призивите на Световната здравна организация (СЗО) да отложат т.нар. бустер дози ваксини срещу Covid-19, предаде "Гардиън". Мотивът за призива на СЗО бе борба с неравенството и недостига на ваксините. Според Организацията, по-бедните страни изпитват затруднения с ваксинацията.

СЗО помоли за отсрочка поне до края на септември, като според нея това ще помогне в борбата с пандемията, която уби повече от 4,25 милиона души по света.

"Най-уязвимите хора в света остават незащитени", каза шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус. СЗО заяви, че мораториумът ще помогне за постигане на целта да се ваксинират поне 10% от населението на всяка страна до края на септември.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки настоя, че САЩ са дарили повече дози от всяка друга страна.

СЗО е срещу бустер дози на Covid ваксини поради липса на данни

СЗО е срещу бустер дози на Covid ваксини поради липса на данни

Предстоят много изследвания преди да се дадат препоръки основани на доказателства

Това е последният призив от здравната агенция на ООН към богатите страни да направят повече за подобряване на достъпа до ваксини в развиващите се страни.

Тедрос каза, че по-богатите страни са прилагали средно около 100 дози ваксини срещу коронавирус на всеки 100 души, докато страните с ниски доходи, възпрепятствани от кратките доставки, са осигурили само около 1,5 дози на 100 души.

Израел, Франция, Германия и много страни от Близкия изток вече са започнали да разпределят бустери, а други държави, включително САЩ и Великобритания, обмислят плановете си да го направят.

Pfizer обсъжда с американските власти третата бустер доза COVID ваксина

Pfizer обсъжда с американските власти третата бустер доза COVID ваксина

Но властите са скептични, че американците имат нужда

Също така стана ясно, че най-вероятно САЩ ще допускат само ваксинирани чуждестранни туристи. Но това все още не е оповестено официално.