Рейтингът на одобрение за дейността на американския президент Джо Байдън падна до 46%, след като радикалните талибани дойдоха на власт в Афганистан. Това се доказва от данните от анкета, проведена от "Ройтерс" съвместно със социологическата услуга Ipsos.

Както отбелязва агенцията, подобна оценка на дейността на Байдън е била най-ниската през целия му мандат като държавен глава.

В сравнение с подобно проучване, проведено от Ройтерс и Ипсос от миналия петък, рейтингът на подкрепата на президента спадна със 7%: според предишни данни 53% от американцитеоценяват положително работата му.

Талибаните пускат само чужденци до летището в Кабул

Талибаните пускат само чужденци до летището в Кабул

Твърдят, че ще зачитат различните раси и религии, дават на жените всички права по шариата и забраняват всякакви наркотици

В анкетата са участвали пълнолетни граждани. Броят на респондентите не е посочен. Информация за статистическата грешка също не се предоставя.

След изтеглянето на по-голямата част от западния военен контингент от Афганистан талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над страната.

Бойците от движението влязоха в Кабул на 15 август без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че подава оставка, за да предотврати кръвопролития, и напусна страната.

Влиятелните местни политици Хамид Карзай, Абдула Абдула и Гюлбедин Хекматияр създадоха Координационен съвет за мирно прехвърляне на властта от предишното правителство към талибаните.

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните са в Кабул, докато дипломати на САЩ се евакуират с хеликоптер

Талибаните очакват мирно прехвърляне на Кабул, обещават да не го превземат със сила

Западните държави евакуират своите граждани и служители на посолството от страната.

Хиляди афганистанци са блокирали летището в Кабул в опит да се спасят в чужбина.