Висшите служители на президента Доналд Тръмп за национална сигурност никога не са възнамерявали да изтеглят всички американски войски от Афганистан, според нови изявления на Крис Милър, последният действащ министър на отбраната на Тръмп в интервю за Defense one.

Милър каза, че публичното обещание на президента да завърши изтеглянето на американските сили до 1 май, както е договорено с талибаните, всъщност бе игра, която маскира истинските намерения на администрацията на Тръмп: да убеди афганистанския президент Ашраф Гани да се откаже или да приеме споделяне на властта с талибаните и да запази някои американски войски в Афганистан за мисии за борба с тероризма.

Милър обяснява, че докато е бил най-висшият служител по борбата с тероризма в Съвета за национална сигурност през 2019 г., той е поръчал военна игра, която е определила, че САЩ могат да продължат да провеждат антитероризъм в Афганистан само с 800 американски военни. И до края на 2020 г., когато той бе временно изпълняващ длъжността министър на отбраната, твърди Милър, много служители от администрацията на Тръмп очакваха, че САЩ ще могат да посредничат в ново споделено правителство в Афганистан, съставено предимно от талибански служители. След това новото правителство ще позволи на американските сили да останат в страната, за да подкрепят афганистанската армия и да се борят с терористични елементи.

Този план така и не се случил, отчасти защото Тръмп загубил изборите за президент. Милър оспорва последните твърдения, че Тръмп е виновен за хаоса тази седмица в Кабул. Милър твърди, че въпреки честите публични обещания на Тръмп да прекрати войната в Афганистан и да прибере всички американски войски, много висши служители на националната сигурност в неговата администрация вярват, че пълното изтегляне не е неизбежно.

Призракът на публичните коментари на Тръмп се е задържал в новата администрация. В понеделник президентът Джо Байдън заяви, че сделката на Тръмп през февруари 2020 г. с талибаните и последващото изтегляне на войските, заедно с нарастващото желание на американската общественост да прекрати войната, остави на новия президент само два избора: изпращане на хиляди американски войници обратно в Афганистан или напълно и бързо да се оттеглят.

Байдън: Войната в Афганистан вече не е наша, страната да се пребори с талибаните
Обновена

Байдън: Войната в Афганистан вече не е наша, страната да се пребори с талибаните

Защити решението си за изтегляне, въпреки яростните критики

През декември Милър бе в Афганистан, за да обсъди официално с афганистанските лидери края на присъствието на американските войски. Отговорът на тогавашния президент Ашраф Гани изненадал Милър. "Очаквах враждебност", спомня си той в разговор с Defense One. "Вместо това той бе уважителен. Той говори за жертвите на американците. Той благодари на семействата на Златната звезда. Гани каза: "Вие направихте толкова много".

Но тонът на дискусиите се променя, когато Милър се среща с вицепрезидента на Гани, Амрула Салех, който също е изпълнявал ключови разузнавателни роли през годините. "Той влезе и просто говори за заплахата", каза Милър. "По същество съобщението беше: "Това ще бъде лошо. И ако това се случи, Ал Кайда ще се върне".

Делегацията на САЩ и техните афганистански колеги не обсъдиха стратегия и не навлязоха в подробности за това, което предстои по време на срещите, каза Милър. Участниците вече сякаш знаеха мрачните факти. "Не би било уместно да кажем "Ще се разпадне ли вашата армия?" Но, разбира се, всички мислехме така".

Докато Милър признава, че САЩ не могат да подкрепят афганистанското правителство завинаги, той каза, че бързата офанзива на талибаните в цялата страна и произтичащият от това смъртоносен хаос в Кабул биха могли да бъдат избегнати, ако Байдън се е вслушал във военните и експерти по национална сигурност.

Милър наистина вярва във възможностите на силите за специални операции. Той каца в Афганистан през декември 2001 г. в началото на лова за Осама бин Ладен. По-късно той служи като командир на Зелени барети и като директор на Националните центрове за борба с тероризма. Назначен за изпълняващ длъжността министър на отбраната само няколко дни след като Тръмп загуби кандидатурата си за преизбиране, Милър скоро пътува до базата на Зелените барети във Форт Браг, Северна Каролина, за церемония за издигане на авторитета на помощник-секретаря за специални операции.

Седмици по-късно Милър отлетя за Афганистан, където се срещна с Гани и посети с американски войски командването за специални операции на афганистанската армия в лагер Морхед в провинция Вардак. "Винаги съм чувствал, че това е огромна стратегическа грешка чрез разширяване на войната. Мислех, че войната е за специални операции, малък отпечатък", каза тогава той.

"Направихме много военни игри по този въпрос и знаехме каква е структурата на минималните сили", каза той тази седмица. "Броят беше 800. Ако всичко е наред, каква е минималната структура на силите, необходима за поддържане на контратерористични удари и разузнаване? Можем да го направим с 800, 850".

Defense One успя да потвърди разказа на Милър за проучването с 800 души независимо от друг бивш служител на NSC. Милър каза, че разбира сделката за оттегляне на Тръмп като тактика за преговори.

"Цялата стратегия за бъдещето на политиката беше "Гани ще трябва да се справи с талибаните." И това нямаше да бъде разделяне на 50-50 между афганистанското правителство и талибаните. Ние знаехме това. Това щеше да бъде 75-25 (за талибаните), а след това щеше да се превърне във временно правителство", каза той.

Милър каза, че това е неговото виждане след заседание на комисията на депутатите на Съвета за национална сигурност по преговорите с талибаните, ръководено от Залмай Халилзад, водещият преговарящ в САЩ, около февруари 2020 г. Висшите служители на администрацията на Тръмп обявиха първите параметри на сделката си с талибаните на конференцията за сигурност в Мюнхен този месец в Германия, на която присъстваха Халилзад, Гани, държавният секретар Майк Помпео и предшественикът на Милър като министър на отбраната, Майк Еспер.

Помпео предложи свои собствени спомени в поява в понеделник за Fox Business. "Бихме искали талибаните действително да изпълнят условията, които сме поставили в споразумението - включително да се ангажира със смислено споразумение за споделяне на властта - нещо, за което се борехме да ги накараме да направят, но изяснихме, че това ще бъде изискване, преди да изпълним нашето изискване за пълно изтегляне", каза Помпео.

Но Милър каза, че никога не е имало идея за пълно оттегляне; "играта" беше да се убеди администрацията на Гани да приеме временно, коалиционно правителство или да напусне, както изискват талибаните. Тогава ново правителство ще бъде ратифицирано от "лоя джирга", традиционно пущунско правно събрание на племенни лидери, което вероятно би прехвърлило ключови министерски постове и други правомощия на талибаните.

"Това не беше безусловна капитулация: Не просто щяхме да се отправим към вратата. Щяхме да задържим Гани силно и да го накараме да сключи сделка с талибаните. Щеше да е грозно. Нямаше да е страхотно. Но нямаше план просто да си тръгнем. "

Надеждата беше, че процесът би позволил на Съединените щати, чрез Гани или неговия заместник, да преговарят за ново споразумение за статут на силите, за да разширят присъствието на американските войски в Афганистан под прикритието на продължаваща подготовка за борба с тероризма.

"Щеше да има ново правителство. Талибаните нямаше да съществуват като независима единица. Тази сделка вече не е валидна. Цялата идея беше, че те ще се съгласят", каза Милър. "Бихме го нарекли "помощ за сигурност", за да могат да запазят лицето си, но щяхме да запазим антитерористичен удар и разузнаване."

Лидерът на талибаните взема върховната власт, Афганистан няма да бъде демокрация

Лидерът на талибаните взема върховната власт, Афганистан няма да бъде демокрация

За правата на жените ще се произнесат духовниците…

"Бяхме в безизходица", каза той. "Ако талибаните започнаха да се събират и излизат от бунтовническото си състояние ... щяхме да поставим американски съветници при афганистанските сили."

Ако талибаните нападнеха афганистанските и американските сили, САЩ щяха да отговорят с въздушни удари, каза той.

Междувременно, твърди Милър, процесът на временното правителство би спечелил на САЩ време за провеждане на организирана евакуация в ярък контраст с това, което се разиграва в Кабул тази седмица. Милър смята, че при процесът на установяване, новото правителство също щяло да задържи талибаните в преговорите, вместо да ускори превземането на Кабул.

През март председателят на Съвместния ръководител генерал Марк Мили съобщава на Байдън, че оставянето на по-малко от 2500 войници може да позволи бързи печалби на талибаните и да възстанови екстремистки групи като Ал Кайда или ДАЕШ за планиране на атаки срещу западни цели. Офисът на Мили тази седмица предупреди някои законодатели, че преразглежда нивото на заплаха, което вижда от терористите в Близкия изток.

В сряда Мили каза, че времето за преразглеждане на минали решения за броя на американските войски в Афганистан ще дойде по-късно, но твърди, че Пентагонът планира няколко възможни сценария. "Един от тези непредвидени ситуации е това, което изпълняваме в момента", каза той на пресконференция.

Експертите отдавна спорят колко малко американски войски са необходими в Афганистан, за да възпират и реагират на терористични заплахи и да продължат обучението и подкрепата на афганистанските сили.

Майк Нагата, пенсионирана генерал-лейтенант, който ръководеше стратегическото оперативно планиране в Националния център за борба с тероризма, каза, че не е изненадан да чуе численост от 800 войници, но е недостатъчно.

"Въз основа на моя опит в борбата с тероризма, няколко хиляди американски служители са необходими в Афганистан, за да провеждат разузнавателни и оперативни дейности, необходими за разумна увереност, че можем да осуетим създаването на ново "сигурно убежище" на терористи, способно за транснационални терористични атаки. Това обаче няма връзка с това, което би било необходимо, за да се поддържа способността на афганистанското правителство да защити собственото си население и територия от талибаните", каза Нагата, който също командваше Централното командване на САЩ за специални операции.

Дори и с няколко хиляди войници, каза Нагата, усилията за борба с тероризма ще продължат да носят значителен риск поради "огромните размери на Афганистан, грубостта на терена му и сложността на населението му".

Втори бивш висш служител от администрацията на Тръмп призна, че са били предприети усилия, водени предимно от Халилзад, да се отстрани Гани, за да се успокоят талибаните. "Това беше това, за което Халилзад настояваше и това искаха талибаните. Те искаха да се отърват от законното правителство", каза служителят.

Длъжностното лице призна, че САЩ имат малко възможности да държат талибаните извън Кабул. "Пространството за вземане на решение беше: запазете малко присъствие на САЩ за борба с тероризма, заедно със 7 000 до 8 000 войски на НАТО, задръжте крепостта и защитете нашите антитерористични интереси, или отидете на нула присъствие и отстъпете страната на талибаните."

Длъжностното лице обаче не се съгласи, че казаното от Милър е работещо. "Талибаните никога нямаше да се съгласят да оставят никакви американски сили да останат в страната и ако някой американски служител смята, че това е възможно, мисля, че са станали жертва на пожелателно мислене."

Но, каза бившият висш служител на администрацията на Тръмп, начинът, по който афганистанското правителство се срина, все още можеше да бъде избегнат с по-постепенно изтегляне.

"Вероятно има среден вариант за постепенно изтегляне на американските сили и запазване на изпълнителите на специални операции или поне някои от контрагентите в страната. Мисля, че това, което наистина подкопа афганистанците, беше толкова внезапното изтегляне на всички 16 000 контрагенти, както и на всички американски сили. Това промени земята под краката им драстично и за една нощ. И има психологически елемент, ако осъзнаете, че партньорът ви през последните 20 години току-що ви е изоставил."

TIME: Настоящи и бъдещи съюзници, още ли вярвате на САЩ?

TIME: Настоящи и бъдещи съюзници, още ли вярвате на САЩ?

"Изкуството" на Байдън в Афганистан не е "Изкуството на войната" на Сун Дзъ