Новият шеф на Пентагона Кртистофър Милър сигнализира, че може да ускори изтеглянето на американските войници от Афганистан и Близкия изток, информира АФП.

"Време е да се прибираме вкъщи. Всички войни трябва да бъдат прекратени", каза той.

Байдън готви историческо решение - първата жена шеф на Пентагона

Байдън готви историческо решение - първата жена шеф на Пентагона

Байдън се очаква да избере Мишел Флурной

Това е първият коментар на изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ от понеделник, когато президентът Доналд Тръмп обяви, че уволнява военния министър Марк Еспър.

Милър обаче подчерта, че САЩ са ангажирани да победят "Ал Кайда", 19 г. след терористичните атаки на 11 септември. Според него групировката е близо до поражение.

"Мнозина са изморени от войни - аз съм един от тях", написа той в съобщение от петък, но публикувано рано днес на сайта на Министерството на отбраната.

"Но това е критична фаза, при която нашите усилия преминават от лидерство към поддържаща роля. Прекратяването на войните изисква компромис и партньорство. Ние посрещнахме предизвикателство: дадохме всичко от себе си. Сега е времето да се прибираме вкъщи", призова той.

Милър не обяви конкретно кои американски контингенти ще изтеглят, но посочването на "Ал Кайда" подсказва, че става въпрос за Афганистан и Ирак.