Бившият ръководител на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Дейвид Петреъс предупреждава, че след като талибаните са на власт в Афганистан, международните терористични групи може да започнат да се стичат към Афганистан, заяви той в интервю зателевизия NHK, цитирана от ТАСС.

Според него бъдещите антитерористични операции в Афганистан ще бъдат "много трудни без големи функциониращи бази в страната". "Много съм загрижен за това. Това трябва да се следи отблизо", каза той, отговаряйки на въпроса дали Афганистан ще се превърне в център на международния тероризъм при талибаните.

"За да не се случи това, всички държави трябва да работят заедно и да се придържат към обща политика в областта на икономическата подкрепа, обмена на информация, дипломацията и военните действия", добави Петреус.

Освен това той изрази мнение, че изтеглянето на американския контингент от Афганистан рязко подкопава морала на афганистанската армия. "Те се биеха. Но когато разбраха, че помощ няма да дойде, тогава смисълът за борба за тях изчезна", каза бившият шеф на ЦРУ.

Петреъс бе и командир на коалиционните сили в Ирак и силите на САЩ и НАТО в Афганистан. От 2011 до 2012 г. той оглавява ЦРУ.

Байдън с отбранително интервю по ЕйБиСи

Байдън с отбранително интервю по ЕйБиСи

Той защитава решенията си за Афганистан и обещава борба с коронавируса и ваксинация