Силите на талибаните са превзели три района в Северен Афганистан, които миналата седмица бяха в ръцете на съпротивата, заяви говорител на талибаните в понеделник, съобщава "Ройтерс". 

Областите Бано, Дех Салех, Пул е-Хесар в провинция Баглан бяха превзети от групи в един от първите признаци на въоръжена съпротива срещу талибаните след завземането на столицата Кабул на 15 август.

До понеделник талибанските сили са разчистили областите и са установени в Бадахшан, Тахар и Андараб близо до долината Пандшир, според говорителя Забихула Муджахид.

Сили, верни на Ахмад Масуд, син на антисъветския командир на моджахедините Ахмад Шах Масуд, са се установили в долината Пандшир, планински район северозападно от Кабул, който се е съпротивлявал на талибаните преди 2001 г.

Масуд, чиито сили включват части от редовна армия и специални части, призова за преговори за формиране на приобщаващо правителство за Афганистан, но обеща да окаже съпротива, ако талибаните се опитат да навлязат в долината.

Късно в неделя информационната служба на талибаните заяви, че техни бойци се насочват към Пандшир но няма незабавно потвърждение за каквито и да е битки.

Забихула Муджахид каза, че проходът Саланг, по главната магистрала, преминаваща от южен Афганистан на север, е отворен и вражеските сили са блокирани в долината Пандшир.

Неговото изявление подсказва, че за момента няма сблъсъци. "Ислямското емирство се опитва да разреши проблемите мирно".

Противниците на талибаните обявиха, че са превзели 3 района в северната част на Афганистан

Противниците на талибаните обявиха, че са превзели 3 района в северната част на Афганистан

Съобщава се за много загинали…