Ирански шиити хардлайнери щурмуваха дворовете на две големи светилища, току-що затворени заради страховете от новия коронавирус, съобщиха иранските държавни медии във вторник, докато Ислямската република се опитва да контролира най-сериозното огнище в близкия изток. съобщава АП.

Приблизително девет от 10 от над 18 000 случая на новия вирус, потвърдени в Близкия изток, идват от Иран, където властите отричаха с дни рискът да възникне епидемията. Длъжностните лица вече въведоха нови проверки за хората, които се опитват да напуснат големите градове преди Норуз, Персийската нова година, в петък, но се поколебаха да сложат под карантина районите. Дори след като смъртните случаи в Иран се увеличиха с 13% във вторник. Говорителят на министерството на здравеопазването Киануш Джаханпур заяви, че вирусът е убил още 135 души, с което загиналите стават 988 на фона на над 16 000 случая с коронавирус.

Късно в понеделник вечер гневни тълпи нахлуха в двора на светилището на Машхад Имам Реза и храма на Фатима Масуме в Кум. Обикновено тълпи се молят там 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, докосвайки се и целувайки светилището. Това притеснява здравните служители, които седмици наред увещават шиитските духовници на Иран да ги затворят.

По-рано в понеделник държавната телевизия обяви закриването на светилищата, което предизвика демонстрациите. "Тук сме, за да кажем, че Техеран грешно да прави това", коментира шиитски духовник. Други се присъединиха към него в скандирането: "Здравният министър много сгреши да прави това, президентът сериозно сгреши да прави това!"

По-късно полицията разпръсна тълпите, съобщават държавните медии. Религиозните власти и семинария в Кум нарекоха щурма "обида" за светилището в изявление, призовавайки вярващите да разчитат на "мъдрост и търпение" на фона на затварянето заради вируса.

Иранските светилища привличат шиитите от целия близък изток за поклонения, което вероятно допринася за разпространението на вируса в региона. Саудитска Арабия по-рано затвори най-свещените места за исляма заради страха от разпространение на вируса.

Турция постави под карантина 10 000 поклонници, завърнали се от Саудитска Арабия

Турция постави под карантина 10 000 поклонници, завърнали се от Саудитска Арабия

Затварят се учебни заведения

Президентът Хасан Рохани обясни във вторник, че въпреки затварянията, "нашата душа е по-близо до светиите повече от всеки момент". Държавната телевизия съобщи, че Иран е разположил екипи за проверка на пътници, напускащи големи градове в 13 провинции, включително столицата Техеран. Но Иран има 31 провинции и властите не са предприели стъпката да затворят страната, както в Ирак и Ливан.

Екипите проверяват температурата на пътниците и ще изпращат тези с треска в карантинните центрове. Иран призова хората да останат у дома, но мнозина пренебрегнаха призива.

Повечето хора, заразени от новия коронавирус, изпитват само леки или умерени симптоми, като треска и кашлица, и се възстановяват в рамките на седмици. Но вирусът е силно заразен и може да се разпространи от хора без видими симптоми. За някои, особено по-възрастните хора и хората със съществуващи здравословни проблеми, това може да причини по-тежко заболяване, включително пневмония.

В Оман султанатът обяви, че всеки, който идва от чужбина, ще бъде подложен на карантина.

Междувременно в Израел Министерството на отбраната трябваше да въведе плана си за използване на почти празни хотели, опустошени от катастрофата в туризма, като центрове за възстановяване на пациенти с диагноза COVID-19. Два хотела трябва да започнат да приемат пациенти във вторник. 

Израелският министър на отбраната Нафтали Бенет издаде заповед във вторник да пусне в Израел само онези палестински работници и търговци, чиято работа се счита за основна в здравеопазването, селското стопанство, сестринските грижи и строителството. Работниците ще останат в Израел между един и два месеца.

Освен това, след одобрение от кабинета, вътрешната служба за сигурност на Шин Бет заяви, че ще започне да използва технологията си за проследяване на телефони, за да се бори с разпространението на вируса.

Технологията няма да се използва за налагане на карантини и данните ще се съхраняват само временно и са достъпни само за избрана група агенти. Спешната наредба ще бъде в сила за 30 дни.

Иран временно освободи 85 000 затворници

Иран временно освободи 85 000 затворници

В страната има около 15 000 случая и 853 починали